Saturday, July 30, 2011

|| Kembara Sufi IX [2011] ||

Salam. 
Minggu ni mcm2 hal dan aktiviti dijalankan. Bermula dgn presentation FYDP II pada hari khamis. Beberapa hari sblm tu sibuk dgn persiapan slides. Kemudian diikuti dgn latihan sebelum presentation berlangsung. Kumpulan aku, Group 6 dinilai oleh Mr Md Fauzi dan Dr. Azmuddin. Agak byk komen diperolehi terutamanya dr D. Azmuddin. Layan je. janji settle. Tawakkal.

G6

Hari tu jugak, beberapa rakan aku yg baru habis intern pulang ke UTP utk antar report intern dorg iaitu Dqeen, Raimi dan Yana. So,mlm tu kitaorg lepak mapley sambil tgk bola sepak Malaysia menentang Singapore. agak kecewa. Xmo komen byk. Xde rezki.

Mapley


Esoknya, gi breakfast lak kat mapley ngan geng2 yg sama. Sambil sembang2, byk gak makan dak2 ni. hebat. Pastu aku gi settlekan fyp skit. Then, kuar lak gi Ipoh. Pas solat jumaat kat masjid Sg Rokam, gi Ipoh Parade tgk wayang. Citer Captain America. Citer tu sgt loser. Plot hancus. Papepun thankz pada yg belanja.

IM Asyraf

Nowseeheart

Aktiviti terakhir adalah menjadi penonton Kembara Sufi IX tahun 2011. Artis jemputan kali ni ialah Nowseeheart, Al-Mawlid dan Imam Muda Asyraf. Flow kali ni xbrape byk sgt nasyid/lagu seperti seblm2 ni. Tp kira ok la. Best la jugak even bape kali tah terlelap. Layan je. Pas habis tgk,gi kuar makan isi perut ngan nasi. Alhamdulillah.

Al-Mawlid

KS IX

Now,ade kat bilik. Gelap. Nak tido. Wassalam (^_^)

Thursday, July 28, 2011

|| Selamat Hari Jadi, Mak ||

Beliau adalah wanita pertama dan utama yg kucintai
Beliaulah yg menyayangi dan mendidik aku sejak kecik lagi
Malah sejak aku belum melihat dunia ni lagi
Dari kecil sehingga kini
Begitu banyak pengorbanan beliau lakukan utkku
Hanya Allah swt yg mampu membalas jasamu, Mak.
Terima kasih Mak
Maaf atas salah silap Uda.

Selamat Hari Ulangtahun Kelahiran
Semoga Mak sentiasa dibawah rahmat Allah SWT
Bahagia di dunia dan akhirat
InsyaAllah
(^_^)


"Ya Tuhanku, kasihanilah kedua-dua ibubapaku sebagaimana mereka mengasihani aku sewaktu aku kecil."


Wassalam
(^_^)

Ya Allah Ya Tuhanku, cucurilah rahmat dan kasihilah kepada kedua ibu bapaku seperti mereke mengasihi
dan menyayangiku sewaktu aku kecil

Wednesday, July 27, 2011

|| UTP Juara Debat Perpaduan 2011 ||

Salam.
Petikan dari UTP Daily,


-------------------------------------------------------------
Dear All,

We are glad to inform that UTP debate team has qualified themselves to enter to the Final of Pertandingan Debat Perpaduan antara Institusi Pengajian Tinggi (IPT) Tahun 2011. There were initially 34 teams from higher learning institutions and Institut Perguruan from around Malaysia taking part in this competition. The teams had to go through six debates for the preliminary round, a quarter final and a semi final to reach to the final round.

This prestigious debate competition has been organised every year for seven years  and this is the first time that UTP team managed to qualify themselves to the final round, which is sponsored and organised by Jabatan Perpaduan dan Integrasi Nasional. The other finalist is Universiti Teknologi MARA (UiTM) and the motion of the debate will be “Demokrasi Kini Semakin Mantap”.

-------------------------------------------------------------

Montage for Final Debate by Syazwan n Me (^_^)

Alhamdulillah. Akhirnya pasukan debat UTP berjaya menewaskan pasukan debat UiTM secara xlangsung merangkul kejuaraan Debat Perpaduan 2011 pada kali ini. Tahniah buat pasukan debat UTP. 

Utk pertandingan ni,aku terlibat secara langsung utk menyediakan montaj utk pembukaan pertandingan akhir dan juga montaj dinner. Walaupun ade beberapa kesulitan, Alhamdulillah segalanya berjalan dgn lancar. Td mase tgk debat tu, bawak TasNeem sekali,so ade la beberapa gmbr yg bleh di share. (^_^)

UTP
Pasukan UTP

UiTM
Pasukan UiTM

Dipertua
Yang Dipertua Dewan

Final Stage
The Final Stage

Barisan Juri                    
Barisan Hakim


Tarian
Persembahan tarian dr pelajar UTP

Winners
All the winners

Audience
Nyanyi lagu 1Malaysia

Wassalam
(^_^)

Monday, July 25, 2011

|| Pesta Durian UTP ||

Salam.
Kat UTP pun ade pesta durian hari ni. Dibawakan khas oleh Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional. Thankz to them. Lokasinya di pondok sebelah court futsal V5 UTP. Before maen futsal, melantak durian dulu ramai2. Jom saksikan adegan2 yg telah dirakamkan TasNeem (^_^)







|| Pertandingan makan durian kategori international students ||

Wasssalam
(^_^)

Sunday, July 24, 2011

|| UTAR Campus Run : 1st Edition ||

Salam. 
Pukul 4.20 pagi,aku bgn. terus pi bilik sebelah. Ketuk pintu bertubi2. Akhirnya dibuka jua. 
"Jom,kul 5 nk gerak dah", kata aku pada Syazwan.


Pas mandi n siap2,kitaorg pun gerak gi stesyen bas UTP. Kul 5.10 pagi kitaorg pun gerak dgn menaiki bas UTP. Dalam kul 6 sampai UTAR. Dekat Kampar je. Xjauh mane pun. Smpai2 je,terus cari surau utk solat subuh. Surau tu kat block c. Agak susah la nk jumpa surau tu. Tersorok skit la pintu masuk utk surau lelaki. Selesai solat,kitaorg pun siap2 la daftar suma. Warm up skit. Then semua peserta dipanggil kumpul kat padang.


Start-Finish


Diorg lepas peserta by kategori. Ade 6 semuanya. UTAR Male n Female, UTAR Staff Male n Female dan Open Invitation Male n Female. UTP Runners join Open Invitation. Seramai  34 masuk Male Category and 3 org masuk Female Category. Part yg plg xbest adalah bilamana diorg lepas by category and we have to wait about 1 hour for our turn.Haih,maybe ni 1st time diorg organize,so bleh dimaafkan la.


Geng Lari


So,pas siren permulaan dibunyikan, aku pun berlari ngan Syazwan. So,sepanjang 10 km tu,mmg aku lari ngan dia je. Alhamdulillah, akhirnya kitaorg masing2 dpt no 18 dan 19. Zakwan pun folow kitaorg di saat2 akhir dan dia dpt no 20. Dapat la sijil sorg satu.hehe..


Papepun,UTP conquer top 10 and all the 3 girlz yg join suma dpt piala. Tahniah pada semua UTP Road Runners. Until we meet again. (^_^)


Finisher

UTP Runners

Champion

Wassalam
(^_^)


Saturday, July 23, 2011

|| Debat Perpaduan Antara IPT 2011 ||

Pertandingan Debat Perpaduan Antara Institusi Pengajian Tinggi 2011


Tarikh : 22-26 Julai 2011
Pertandingan akhir : 26 Julai 2011 (Selasa)
Masa : 9.00 pagi
Tempat : Dewan Canselor, Univerisiti Teknologi PETRONAS 
Bandar Seri Iskandar, Tronoh Perak
Perasmi : YB Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon Menteri Di Jabatan Perdana Menteri

Source : JPNIN


Day 1
Debating


Wassalam
(^_^)

Wednesday, July 20, 2011

|| DEFENSE ||

Salam. Alhamdulillah. Selesai sudah presentation proposal defense utk fyp aku. Dgn persediaan yg kurg dr seminggu atau bleh kate kurg 5 hari,  kira ok la presentation td. Camne pun mmg byk ar kene "attack" question sepanjang presentation, as expected. So,just be cool n try defense urself. That is what we call proposal defense. Where there is defense, there must be attack too. (^_^)


Here just some tips that i can share to my fellow frens based on my observation:


1- Be well prepare with the slide's contents and design.
2- Make sure everything u put in the slides have their own significant to ur study. 
3- Give more facts and numbers rather than general info. Dun forget to cite the references.
4- The presentation is more on discussion style. Anytime u can be "attacked".
5- They really want to see whether we really know what we r doing. Be confident.


Haih..tetibe tips tu dlm bahasa omputih lak. layan je la...baru la member2 international aku leh paham. bajet ade je yg nk bace kan.hehe. Aku bg tips ni bukan la menunjukkan aku wat suma tu. Just share ape yg aku kene bntai td. Hope membantu utk yg belom lg melalui bnde ni.


Before gi present td...ade snap satu scene ni. sgt menarik.jom usha bawah ni. (^_^)


What to do
Tgh potong rumput,brother ni jumpa bola kat padang tu. bawah block aku ni je. Aku pun usha la dia..apsal tenung je bola tu....

The Kick                  
Sekali dia tendang kat kawan dia yg ready mcm goal keeper. Dah la dua2 tgh galas mesin rumput lg. Ni mmg terbaek.haha 

They really make me laugh that time, n also when i see back this pictures. So fun! (^_^)

Wassalam
(^_^)

Monday, July 18, 2011

|| Monday Blues ||

Apabila malam semakin pekat


Tandanya fajar semakin hampir


(^_^)

Pangkor Sunset

Wassalam
(^_^)

Saturday, July 16, 2011

|| Birthday Dude! ||

To one of my bestfren
To my hobby-mate (Photography)
To my housemate
To my course-mate
To my....
dah..cukup2..kang jiwang sgt plak...

Happy Birthday Dude!
Semoga...ape2 je la yg ko nak...menjadi kenyataan..
amiiin..hehe

Faiz
||8034 hari||

α
Wassalam
(^_^)


Friday, July 15, 2011

|| The Kidz ||

Salam
Minggu ni je 3 kali jumpa dia
Pertama
Makan durian ngan dia
Kedua
Antar rambutan
Ketiga
Antar kopok lekor

Seronok.
Tiap kali datang.
Mula2 dia wat muka malu2
then dah biase,
dia akan maen puas2
Last,
bila time nk balik
mesti dia wat muka majuk
pandang tmpt lain.
Tak nak salam
Pandai budak ni merajuk.
Haih
Miqdam

Miq

α
Wassalam
(^_^)

Thursday, July 14, 2011

|| Decision ||

Life is all about DECISION
Every time, we have to decide
we have to choose
we have to select
which way we want to go

and each way we select
will bring us different
JOURNEY

Every time I select
I felt guilty for not to choose the other one
I'm so sorry.

When I not choose the other ways,
It is not that I dislike them,
It is just
I have to choose this way.

"NERACA apakah yg kamu gunakan utk membuat pertimbangan?"

Neraca Islam?
Neraca akal?
Neraca hati?

Fikir2kan (^_^)

Sorry to my parents, abg wan and kaklong. Cannot join this week. Really want to go.
Tapi keadaan kurg mengizinkan.
Maaf
-_-

~Post without picture~

α
Wassalam
(^_^)



Tuesday, July 12, 2011

|| Newest Country - South Sudan ||

Salam.
Tahukah anda, pada 9 Julai 2011 iaitu bersamaan dengan tarikh peristiwa BERSIH 2.0 di Malaysia, sebuah negara baru telah ditubuhkan atau mencapai kemerdekaan. Negara tu dinamakan SOUTH SUDAN atau melayunye... Sudan Selatan.

"The world has a new nation. The Republic of South Sudan officially seceded from Sudan on July 9, ending a 50-year struggle marked by decades of civil war. After a referendum earlier this year on independence passed with the support of 99% of the population of southern Sudan, events were set in motion that led to Saturday's celebration. Joy marked the festivities, but South Sudan faces steep challenges. Although the country has oil reserves and fertile soil, there is much poverty and little infrastructure."

[Source : The Big Picture]


More info --> South Sudan


[The Flag]

Some of the pictures.



α
Wassalam
(^_^)


Saturday, July 9, 2011

|| BERS√H 2.0 ||

Salam.
Alhamdulillah.  BERS√H 2.0 telah berlangsung hari ni.
Aku xpergi. Byk perlu diconsider. Be rational in decision. Tapi tetap rase rugi xpi. Next time maybe.
Pada asalnya, BERS√H ni adalah isu antara rakyat dan SPR. Namun lain jadinya. 
Macam2 berlaku. Macam2 berita keluar.Macam2 video dan gmbr dipaparkan.
Ni antaranya. Mari sama2 saksikan.


Tuntutan BERS√H 2.0



Oleh itu, utk menyampaikan tuntutan ni, rakyat bersatu dan berhimpun di sekitar KL. Namun dihalang oleh polis dan fru.


Beginilah suasana sepanjang perhimpunan yg pada mulanya diizinkan Agong dan PM sendiri. Namun, masih dikatakan haram oleh pihak kerajaan yg dipimpin BN.



Setelah bersusah payah, namun petisyen BERSIH 2.0 yg membawa 8 tuntuan di atas  tak berjaya disampaikan. Polis halang.


Terlalu byk berita pasal BERS√H 2.0 ni. Jadi aku post link je la ek. Korg rajin,korg klik n bace.
(^_^)













"You lie to us. You make a great mistake!!"

Rakyat vs Polis = BERSIH 2.0
Setelah ape yg berlaku hari ni, korg rase sape ganaz skang?
Sape yg aman?
Sape yg bersatu?
Pikir2lah.

Secara peribadi, aku menyokong BERSIH 2.0.
Fullstop!

α
Wassalam
(^_^)

Wednesday, July 6, 2011

|| MidSem Break ||

Salam.
Bermula esok sehingga ahad ni, pelajar UTP akan bercuti pertengahan semester (midsem) iaitu selama 4 hari termasuk sabtu ahad. Skim trisem yg baru dikuatkuasakan ni betul2 memberi kesan kepada kadar cuti dak2 UTP utk tahun ni terutamanya pelajar tahun akhir.

Mungkin kebetulan, perhimpunan BERSIH yg dirancang juga akan berlangsung pada hari sabtu ni. Adakah aku akan pergi?Aq xmau bg pape pandangan pasal bnde ni sebab ianya terlalu sensitif buat masa skang. Sampaikan memiliki baju BERSIH pun sudah ditahan dan dikenakan denda dan penjara. Plik2.

Start-Finish

Dalam minggu ni, sebelum cuti bemula. Ade 2 aktiviti utama yg aku lakukan bersama rakan2. Syok. Pertamanya adalah menyertai pertandingan Ipoh International Run 2011 yg berlangsung di Ipoh. Laporannya adalah seperti dlm post yg sebelum ni. Kedua adalah bermandi manda di kolam renang UTP bersama housemate. Dah lama tul tinggal aktiviti ni. Final year kembali semula.

Swim

Maybe esok atau lusa akan ku pulang ke rumah. Esok ade appointment ngan SV utk projek FYDP aku. Maybe pg esok nk gi berenang kejap. Sajo. Sem ni really crazy. Kejenye nk maen je. Studynye malaz. Ape la nk jadi aku nih. Cumanya yg bleh aku katakan,bg aku,final year ni adalah masa utk kita meluangkan masa utk bersama rakan2 sebelum masing2 bawak diri setelah tamat belajar kelak. Honestly, agak kurg bersetuju pada yg berfikir bila final year,mase utk couple2,mase utk cari awek. Kan dosa bercouple tu. Fullstop.

α
Wassalam
(^_^)

Sunday, July 3, 2011

|| Ipoh Run 2011 ||

Salam
Alhamdulillah
Selasai
 Ipoh International Run 2011

Alhamdulillah.
This is my placement.
|| 100th : 46:00 minutes for 10km || 

Early

Finishing

Jan 07 Runners

100 out or 2000+ (xtau exact numbers)
Tahniah gak pada rakan2 UTP yg lain
Syazwan, Safwan, Azizi, Mustaqim and Azraii
Yuyue,Mad dan Awatif.
Batch Jan 07.
Plg perform,mus sebab tamatkan larian
21 kilometer
Saspek ar bro!

UTP Runners

Runners

Run for Health
(^_^)

α
Wassalam
(^_^)