Tuesday, August 30, 2011

|| Salam AidilFitri 1432 H ||

Salam AidilFitri.
Alhamdulillah. Berakhir sudah Ramadhan yg penuh dgn barakah dan kemuliaan ni selama 29 hari pada tahun ni. Semoga sebulan latihan dan tarbiah ini dpt menjadikan kita hamba yg lebih bertaqwa kepada Allah swt pada 11 bulan berikutnya. Itulah kayu ukur kejayaan kita di bulan Ramadhan.  Semoga ibadah kita diterima Allah swt dan diberi pengampunan serta dijauhkan kita dari azab api neraka. InsyaAllah.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Maaf Zahir dan Batin


Wassalam
(^_^)

Sunday, August 28, 2011

|| Towards The End ||

Salam Ramadhan.
Alhamdulillah. Kita diberi peluang lagi utk hidup sehingga dipenghujung Ramadhan.
Selepas solat subuh td,dgr skit kuliah subuh mengenai ibadah2 di akhir Ramadhan. Antaranya solat sunat tasbih, qiyamullail dan pelbagai lagi ibadah lain yg sememangnya disarankan sepanjang bulan Ramadhan. namun ape yg hendak disampaikan ialah,semoga kita dpt manfaatkan waktu Ramadhan yg masih ade dgn sebaik mungkin. Ape matlamat kita?iaitulah....TAQWA.

“Wahai orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa seperti mana diwajibkan ke atas orang yang sebelum kamu. Mudah-mudahan kamu beroleh TAQWA.” 
(Surah al-Baqarah, ayat 183) 

video



Semoga sebulan Ramadhan yg kita lalui ini bakal mengembalikan kita semula kepada FITRAH
Suci - Murni - Taqwa

Wassalam
(^_^)

Thursday, August 25, 2011

|| D.O.N.E. ||

Salam Ramadhan.
Alhamdulillah. Setelah beberapa hari xupdate blog, hari barulah berkesempatan nk update.
Dan ini bermakna,selesai sudah kerja2 yg sgt byk sepanjang sem ni. Sem ni ambil 4 subjek. 2 subjek yg ade kelas dan 2 subjek projek. Even jadual xbrape pack,hanya selasa,rabu dan khamis pagi je ade kelas,namun kesibukan serta tekanannye tetap tinggi. malah mungkin lebih tinggi dr seblum ni. Sumanya gara2 2 projek yg aku ambil sem ni.  FYDP dan FYP. Dua2 memerlukan presentation dan report. Biasenye pelajar diberi mase 5 bulan utk settlekan projek tu,tp disebabkan trisem, kene settlekan dlm 3 bulan. So,agak pack la. Camnepun, waktu2 enjoy lepak ngan kawan tetap ada. Mungkin tu la masalah aku,lepak2 jugaj,maen2 jugak, padahal kerja byk.haha...layan je. I'm enjoy doing this. (^_^)

Hari ni,ramai dah kawan2 aku balik ke kampung. Habiskan penghujung Ramadhan bersama keluarga. 
Aku??aku esok baru balik. InsyaAllah akan berbuka kat manjung esok. Hari ni dah settlekan suma2 yg patut settle. So,esok balik ler. Rumah dekat tp xbalik?haha..dekat sgt. 10 minit dr UTP jo family teman. So,teman gi berbuka selalu gak la kat umah abg teman kat Seputeh tu. Parents teman ade kat situ. (^_^)



So,kepada rakan2 yg akan memandu pulang ke rumah,berhati2 ketika memandu. Kalo boleh,assign co-pilot. Bukan bas je kene ade co-pilot,kete pun kene ade kalo bleh. Semoga perjalanan kita semua selamat sampai ke destinasi. pada yg naek bas,ketapi mahupun kapal terbang, nikmatilah perjalanan anda. Semoga selamat sampai ke kampung halaman. 

Selamat mengisi penghujung Ramadhan ni. Selamat memburu lailatulqadar.


Wassalam 
(^_^)

Monday, August 22, 2011

|| Iftar 21 Ramadhan ||

Salam Ramadhan.
Berdasarkan tajuk post kali ni, iftar kali ni adalah disebuah rumah rakan MEDTECH ku, Alyana bertempat di Taman Seri Bahagia, Teluk Intan, lebih kurg sejam dr UTP.
Kul 4 petang,dgn 4 kete,4 org satu kete...bergerak menuju destinasi. Dlm kul 5 sampai ke rumah Yana. Solat asar di surau berdekatan. Pastu, misi dimulakan. Program masak memasak serta lepak-melepak.


Pukulan tabuh berbunyi dr surau,tanda waktu maghrib telah pun masuk. Celat bace doa berbuka dan majlis iftar bermula. Sedap. Alhamdulillah. Kami disajikan ngan ayam bakar,ikan bakar, tonyam, roti jala, tembikai dan bermcm2 lagi. Pas solat maghrib,makan kuih loyang ramai2 sambil merehatkan badan yg kepenatan berbuka td. Huhu. Pas sesi amik gmbr,kami pun pulang ke UTP.


Thankz to Yana and Family. Masakan sedap2 dan puas la makan td. Alhamdulillah. Kuih loyang mmg terbaek! (^_^)




Wassalam
(^_^)

Sunday, August 21, 2011

|| Hari Al-Quds ||

Salam Ramadhan.
Salam Hari Al-Quds Sedunia.

Maybe ade yg perasan,atau maybe ade yg xingat pasal hari ni. Hari utk kita peringati dan ambil pengajaran disebalik peristiwa yg berlaku disebalik tarikh bersejarah ni. Berikut adalah petikan dr SINI.

********************
Pada 21 Ogos 1969, seorang lelaki berbangsa Australia bernama Dennis Michael telah membakar Masjid Al-Aqsa. Api menyala besar dan membakar tembok dan mimbarnya yang besar (mimbar Sholehuddin). Api marak dengan dasyat sekali seolah-olah seluruh Masjidil Aqsa akan musnah ketika itu. Malah, pihak bomba juga tidak hadir menghulur bantuan. Tetapi Allah telah menyelamatkan Masjid Al-Aqsa dan melindunginya. Akhirnya api dapat dipadamkan.

Setelah itu orang-orang Yahudi membuat pengadilan pura-pura terhadap Dennis Michael. Michael mendakwa bahawa dia diutus Allah untuk melakukan pembakaran itu sesuai dengan berita dari Kitab Zakaria. Kemudian, Yahudi membebaskannya dengan mengatakan Michael gila. Maka, atas sebab itu, Michael tidak dapat dipertanggungjawabkan atas kejadian tersebut. Negeri-negeri Muslim seluruh dunia bangkit mempertahankan tempat suci mereka dan mengecam perbuatan keji terhadap Al-Aqsa. Maka sejak itu, 21 OGOS setiap tahun menjadi Hari Al-Quds Sedunia.
*****************************

Antara aktiviti sempena memperingati Hari Al-Quds:



A Palestinian boy dressed in a FC Barcelona jersey reads the Koran, Islam's holy book, in the Al-Furqan mosque in Gaza City August 2. (Hatem Moussa/Associated Press)


Muawiyah bin Abu Sufyan menyampaikan Rasulullah SAW bersabda, “Akan ada di kalangan umatku yang akan terus berada di atas jalan kebenaran. Tiada sesiapa yang menentang mereka dapat menyakiti mereka sehingga tiba hari kiamat”, Para sahabat bertanya, “Di mana mereka ya Rasulullah?” Rasulullah SAW jawab, “Mereka berada di baitul Maqdis dan di sekitar Baitul Maqdis.”


Wassalam
(^_^)

Saturday, August 20, 2011

|| The 3rd Phase ||

Salam Ramadhan
20 Ramadhan 1432 H
20 hari dah puasa
Tinggal  9 hari lagi
InsyaAllah

Mari tingkatkan amal ibadah
Mari memburu
Lailatul Qadar
(^_^)


Miqdam the Photographer Junior.


Makan pagi buta bersama Hazeet di Ameeth. Garlic Cheese Naan


Wassalam
(^_^)

Tuesday, August 16, 2011

|| Iftar Cj7 2011 ||

Salam
Dimulakan dgn Bismillah
Alhamdulillah
Semalam berlangsung majlis iftar atau majlis berbuka puasa
utk dak Chemy Batch January 2007 [CJ7]

Bermula dgn berkumpul2 di Masjid Lama UTP
Diikuti sedikit tazkirah oleh saudara Wan Syafiq 
di MC kan oleh saudara Aminuddin,selaku pengarah majlis yg bermakna ni
Kemudian acara photography, amik2 gmbr skit.
Selesai acara rasmi ambil gmbr,semua bergerak ke Restoren Rusna
Makanan iftar menanti disana

BP_1

BP_3

IftarCJ7-1

IftarCJ7-2

Selesai semua ambil tempat masing,
Berbual2 skit sesama kitaorg. Meriah
Ade edarkan kad jemputan kahwin
Ade edarkan kurma Safina dan Yuta Yusof Taiyoob
Ade amik2 gmbr

BP_9

IftarCJ7-4

IftarCJ7-5

IftarCJ7-6

IftarCJ7-7

Kemudian azan  Maghrib berkumandang.
Doa dibacakan dan iftar bermula
Alhamdulilah. Sedap.
Ikan 3 rase,tonyam,air buah dan mcm2 lagi

Selesai makan,dlm kul 8 semua bersurai
Ade yg pi Masjid Tronoh,solat maghrib
ade yg balik terus UTP.dekat je pun

BP_25

BP_29

IMG_2015

IMG_2011

IftarCJ7-8

Selesai la majlis yg ringkas tp bermakna ni.
Terima kasih penganjur utama, saudara Aminuddin atas usaha murni beliau
Mungkin ni kali terakhir utk majlis Iftar sebegini di UTP bg kami
Semoga ukhwah kita dpt berterusan sehingga akhir hayat
Ukhwah Fillah Abadan Abadaa
InsyaAllah
(^_^)

IftarCJ7-3

Pictures credit to:

Wassalam
(^_^)

Monday, August 15, 2011

|| The Results ||

Salam.
Simple post.
Just wanna put the results.

BWF World Championships 2011
Winner : Lin Dan
1st Runner up : Lee Chong Wei





Manchester United[2] vs West Brom [1]

Kecewa ngan kekalahan Lee Chong Wei.
Seronok ngan kemenangan Man U
Sebab Liverpool = Arsenal = Chelsea seri.hehe

Wassalam
(^_^)

Sunday, August 14, 2011

|| YONEX BWF World Badminton Championships - Final ||

Salam.
Ramadhan Kareem. Salam Ramadhan hari ke-14 buat semua.
Post kali ni bukan berkaitan ramadhan. Ni berkaitan keadaan semasa. Kalo sape yg xalert atau mmg xamik kisah, nk bg tau ni. Semlm bermula EPL utk musim kali ni. 2 pasukan gergasi yg dah lawan semlm sekadar seri iaitu Liverpool dan jugak Arsenal. Malam ni plak Manchester United lawan. Chelsea pun sekali rasenye. Pas terawih baru start game. Utk pengetahuan, ade jugak game postponed sebab riot yg berlaku kat London baru2 ni. Camtu sekali efeknya. Bace SINI utk info lebih lanjut.

Perkara kedua plak yg maybe ade yg xpasan. Bagus la kan. Tumpu pada ibadah bulan Ramadhan. Semoga ibadah kita akan bertambah mutu dari hari ke hari. Event kedua adalah hari ni akan berlansung Final Game antara 2 musuh tradisi badminton iaitu  Lee Chong Wei dan Lindan dlm World Badminton Championships London 2011.Sedikit info pasal sejarah Malaysia dlm arena ni. Lee Chong Wei adalah pemain perseorangan negara  yg kedua mara ke final selepas Wong Choong Han pada 2003 utk tournament ni. Mari mengenali sedikit pasal 2 org pemain yg mara ke final ni.


Born in Georgetown, Penang; October 21, 1982. 1.74m height
As a singles player, Lee was ranked first worldwide on August 21, 2008. He is the third Malaysian men's singles shuttler after Rashid Sidek and Roslin Hashim to achieve such a ranking.
Now he is No.1 of BWF World Ranking.
Achievement dia leh usha SINI.

Lin Dan. China. Born on 14 Oktober 1983. 1.76 m height.
No.2 of BWF World Ranking.
Achievement dia usha SINI. 


Official Video



Official Twitter 
Official Web


Jom saksikan game ni. 
Time: 8pm Malaysia = 12pm London. (Check Here)
Venue: Mane2 ade TV dan Astro = Wembley Arena, London



Tahukah anda?
Beza kemenangan antara Lee Chong Wei vs Lin Dan adalah 18-7 (^_^)
[Source]

Wassalam
(^_^)

Saturday, August 13, 2011

|| MEDTECHians Spotted!! ||

Salam.
Baru2 ni gi SEDEX kat Chancellor Hall
Saje nk gi snap aktiviti2 kat sana
Scene2 yg menarik,even xbrape nk ade
So,jumpa la beberapa budak MEDTECH
masing2 dgn kamera masing2
ade juga menjadi peserta SEDEX ni...
Tahniah la...
Jom tgk sape yg kene snap

Adib - Adired [Canon]


Awang Nasuha [Canon]




Pisyek [Exhibitor] 

SEDEX 28

This week is the final week before I have to submit everything like final report and interim report including individual design for FYDP.
I saw something that really make feel not comfortable. I'm sorry if I act like I dun like you. It just I dun like what I saw.

Wassalam
(^_^)

Thursday, August 11, 2011

|| SEDeX May 2011 ||

SEDeX
stand for
Science & Engineering Design Exhibition
dulunya dipanggil EDX
Info lanjut,kilik SINI













Jumpa byk budak MEDTECH wat coverage. Masing2 dgn kamera masing2. Menarik


Wassalam
(^_^)

Tuesday, August 9, 2011

|| Sanah Helwah Akhi Syazwan ||

Salam.
Kepada sahabatku
Teman satu universiti, UTP
Teman satu negeri, Perak
Teman satu kelab, MEDTECH
Teman satu rumah, V5F-L4-3
Teman satu course, Chemical Engineering
Teman satu projek, PikselMotion
Teman tapi mesra

Teman nk ngucapkan
Selamat Ulangtahun Kelahiran
Ke-22
Semoga bahagia dan berjaya di dunia dan akhirat.
Amiiiin
(^_^)

Ukhwan Fillah Abadan Abadaa. InsyaAllah (^_^)


Wassalam
(^_^)

Sunday, August 7, 2011

|| Happy Friendship Day ||

Salam Persahabatan.
Happy Friendship Day to all my friends.
Pagi2 buta bace twitter,ade org tweet pasal friendship day. pas google, mmg btol la. Friendship Day disambut setiap ahad pertama bulan Ogos. Baru tau je pun actually pasal rule tu.haha....
Xkisah la. hari2 pun hari persahabatan. plik kan kalo sebut perkawanan atau perakanan. Persahabatan gak sedap.hehe

So,Alhamdulillah. Hidup aku diserikan dgn ramai kawan. Berbagai2 jenis kawan, rakan dan taulan. Bila fikir2 balik, berbagai sebab aku mula berkawan. Antaranya, satu UTP, satu kelas, join events, join kelab, maen futsal, maen hoki dan mcm2 lagi. Suma tu Allah swt dah takdirkan pertemuan kita. Dan setiap pertemuan pasti ade hikmahnya kan.


"Never take some one for granted, Hold every person close to your heart, Because you might wake up one day and realize, That you have lost a diamond, While you were too busy collecting stones."


Aku ade beberapa kelemahan dlm mengingati nama kawan. maaf lah. Kalo ade org tegur aku,panggil nama aku. aku menyahut dgn sahutan.."yup' saje. Sebabnya xtau nama dia. Maybe ni perkara biasa kot. Samaada lupa atau mmg xtau pun nama dia. Maafla. maybe aku perlu perbaiki kelemahan ni supaya lebih byk nama keluar dr mulutku selepas ni. Camnepun,thankz tau nama aku. (^_^)

Sekadar berceloteh sempena hari persahabatan ni.Semoga persahabatan kita bermaanfat utk kehidupan kita didunia dan akhirat. InsyaAllah

Tahukah anda?:

~ In 1997, the United Nations named Winnie - the Pooh as the world's Ambassador of Friendship.

Wassalam
(^_^)

|| Nostalgia Teratak Aisyah ||

Suatu masa dahulu
ketika kami masih kanak2
disinilah
tempat kami kenal
tempat kami bermain
tempat kami menjadi kanak2 lasak,nakal
meriam,mercun,bendang,gagor ikan
dan mcm2 lagi.
Tapi tu dulu...
Kini hanya tinggal nostalgia







Wassalam 
(^_^)

Friday, August 5, 2011

|| Iftar ||

Salam. Iftar atau maksudnya berbuka puasa adalah waktu yg plg best bg org yg berpuasa.
Post kali ni nk share beberapa adab berbuka puasa yg diamalkan oleh Rasulullah SAW.


Adab2 berbuka puasa berdasarkan hadis2:


1- Menyegerakan berbuka apabila masuknya waktu atau disebut ta’jil al-Iftar.


2- Berbuka puasa dengan rutab, atau tamar atau air. Rutab ialah buah kurma yang telah masak sebelum menjadi tamar kering, ia lembut dan manis. Adapun tamar ialah buah kurma yang sudah kering.


3- Menyegerakan solat Maghrib selepas berbuka dengan tamar atau air, sekiranya makanan belum dihidangkan.


4- Makan dengan kadar yang tidak berlebihan ketika berbuka.


5- Berdoa ketika berbuka.


6- Berdoa kepada sesiapa yang menjamu kita berbuka.


Sumber: DrMAZA



“Adalah Rasulullah s.a.w. apabila berbuka, Baginda bersabda: Telah hilanglah dahaga, telah basahlah peluh (hilang kekeringan) dan telah tetaplah pahala, insya-Allah.”

(Riwayat Abu Daud, sanadnya hasan)


Wassalam
(^_^)

|| New MEDTECH's HICOM ||

Salam. Alhamdulillah,selesai sudah AGM MEDTECH pada hari rabu yg lepas. Barisan HICOM yg baru telah pun dilantik. Tahniah pada semua yg menang undian. Pada yg tak berjaya,bleh cuba lagi. Camnepun,sumbangan anda pada MEDTECH still diperlukan.

Pada waktu AGM,aku hadirkan diri. Sebagai ex-hicom kelab tu, aku still syg kelab tu even aku xbrape aktif dah skang. Org ckp,kira tara2 nk pencen la. Tapi blom lg kot. Still crew,tp status idle yg sgt lama. Setiap kepimpinan ade style masing2. Aku dgn style aku,org laen dgn style lain. Tapi kdg2,still kita kene check balik style kita tu btol ke tak. Sentiasa dptkan pndgan org len utk muhasabah diri. Yg mane bleh diimprove,improve. Kalo ade org provoke,take it positively. Bak kate org, berbaiklah dgn musuh kerana musuh tau kelemahan kita. dr situ kita dpt baiki kelemahan yg ade.



Utk barisan HICOM yg baru ni, pesanan aku sebagai org medtech gak, jadikan jawatan tu satu tanggungjawab yg korg kene pikul sampai korg turun nanti. Sentiasa bekerjasama dan support sesama korg. Jgn masing2 wat hal,masing2 dgn urusan masing2. Communication adalah plg pntg. pastikan miscommunication tu xberlaku.Remind each other.Cdgn aku,kalo korg bace la post aku ni, korg list down target yg korg nk capai sepanjang korg jd HICOM. Dan pastikan target tu tercapai. Tu ape yg aku buat dulu. Alhamdulillah, hampir semua tercapai. Akhir sekali, pastikan semua komiti MEDTECH yg korg handle tu tau halatuju korg utk kepimpinan korg kali ni n dorg bg kerjasama utk kearah halatuju tu. Camne nk wat,pepandai la.

Sekadar pesanan dr insan . Terserah pada korg. All the best! (^_^)

Wassalam
(^_^)

Thursday, August 4, 2011

|| Dean's List Award ||

Dean's List Award Ceremony
Chemical Engineering
Based on GPA of 2 semesters
July 2010 and Jan 2011
Venue: Lecture Theater D3
Time: 2.30pm - 3.30 pm
Organizer: iCheme UTP

Alhamdulillah.
Here are the faces of receivers from batch Jan 07. 
Not all came,but mostly la.
Congratulations to all.
Keep it up!
(^_^)








Wassalam
(^_^)