Wednesday, December 31, 2008

...::Aktiviti Minggu Ini::...

Assalamualaikum...
Untuk minggu terakhir aku percutianku di rumah sebelum pulang ke UTP bg meneruskan pelajaran semester yg baru,beberapa aktiviti telah dijalankan...

Hari sabtu,27 Disember 2008,aku ngan family aku gi melawat Kompleks Sejarah Pasir Salak di Pasir Salak,Perak Darul Ridzuan.Suma ni terdetik setelah mengetahui bahawa nenek moyangku dulu turut terlibat sama dlm peristiwa bersejarah ketika zaman pemerintahan British di Tanah Melayu suatu ketika dahulu. So,dalam salah sebuah Rumah Kutai,iaitu rumah tradisional org perak,kitaorg ade la jumpa salasilah keturunan Dato' Sagor. Ade la nama Alang Ismail,namun tiada waris yg tercatat di bawah nama beliau. So,masih xdpt memastikan lagi kesahihan kajian yg sedang aku jalankan nih.Pastu,kitaorg trus balik ke kampung di Sg Manik, Teluk Intan.

Hari Ahad,ade majlis kenduri perkahwinan sepupu aku.Kenduri itu dilaksanakan secara bergotong royong. Dah lama xmerasai suasana sebegitu kerna ramai kini yg menggunakan Catering utk menlansungkan kenduri. Namun,insyaAllah amalan bergotong-royong tetap ade walaupun catering.

[ Tugu peringatan pahlawan mementang penjajah di Pasir Salak]

Hari Isnin,masih di kampung. Mengisi hari pertama Tahun Baru Hijrah 1430 H. Ptg tu dlm kul 5.30 ptg,baru la bertolak pulang ke rumah.

Selasa,tiade yg luar biase aku lakukan. Seperti biase,bgn pagi,kemas2 umah.
Ptg lak,maen bola sepak bersama rakan2 ku. Alhamdulillah,pasukan ku mng lagi.Walaupun pasukan ku terdiri drpd junior2 berbanding pasukan lawan,namun kehandalan serta semangat mereka membuktikan mereka mampu mng. ( semangat lebih plak...aiseh).

So,hari ni,Rabu,31 Disember 2008, insyaAllah aku akan pergi memancing lagi di paya seperti sebelum2 ini bersama rakan2 aku. Diharap tangkapan kali ini lebih lumayan dr yg sebelum ini. InsyaAllah.

Wassalam (^_^)

Monday, December 29, 2008

...::Salam Ma'al Hijrah::....

Assalamualaikum...
Salam Tahun Baru Hijrah diucapkan...
Semoga tahun baru ni memberi kita azam baru untuk menghijrahkan diri kite ke arah yg lebih baik dr tahun2 yg sebelumnya.InsyaAllah....

Semalam adalah Sejarah....
Hari ini adalah Kenyataan.....
Esok adalah Harapan.....


Wassalam (^_^)

Friday, December 26, 2008

....::Dato' Sagor::...

[ Dato' Sagor atau nama sebenarnya ialah Ngah Kamdin]

Salam.....
Aku ngah wat kajian tentang keturunan pahlawan Melayu ni,Dato' Sagor yg pernah berjuang menegakkan hak orang Melayu di Perak dimana beliau terlibat dgn pembunuhan JWW Birch,Residen pertama Perak. Akibatnya,beliau bersama 2 org lagi iaitu Dato' Maharaja Lela dan Pandak Endut telah dihukum hukuman gantung sampai mati.Begitu la nasib pejuang Tanah Melayu suatu ketika dahulu.

Utk maklumat lebih lanjut,sila klik link dibawah.

Info Berita Harian,Sejarah yg dilupakan

Info Laman Web Keturunan Dato' Sagor


Mengikut kajian aku,berkemungkinan aku adalah keturunan Dato' Sagor ni.tapi ni masih dlm kajian.Bila dah sah atau confirm nanti,aku akan post cam ne salasilah keturunan Dato' Sagor bersangkutan ngan aku.Ok.

Just mencari salasilah keturunan.

P/s:Nk gi memancing lagi pagi nanti.Baru pas beli pancing baru.semangat2.hehe (^_^)

Wassalam (^_^)

Wednesday, December 24, 2008

...::Pengisian Sisa2 Cuti Semester::...

Salam sejahtera.

2 minggu lagi aku akan pulang ke UTP.So,mcm2 gak dah aku wat dlm minggu nih.
Aku cube mengisi mase2 yg ade dirumah ni dgn aktiviti2 yg memberi makna dan faedah kepada aku serta org sekeliling aku.

Antare aktiviti itu ialah,yg pertama ialah memancing di kolam paya berdekatan perumahan di Venice Manjung pada hari Isnin yg lalu.Dekat jugak la ngan umah aku. Memancing ngan budak2 sekolah mngh dr taman perumahan aku.Ni la kirenye kawan2 aku.Mereka adalah Ajis F4,Adiib F3 dan Aidil F2.

[ Ni antara hasil pancingan aku,ni contoh yg kecik.Ade je yg besau dr ni.yg best nye bila joran kite mengena dan ikan tu ditarik ke atas darat.(^_^)]

Tempat tu agak menarik. Berbekalkan tiga btg pancing,byk gak ikan yg kitaorg lemaskan di udara.Dr kul 8 pagi sampai la 12 tgh hari kot berjemur di bawah sinaran mentari.ade dua jenis je pun,talapia ngan ikan duri. Tapi majoriti ikan talapia ar.Best2.siyes best.Kejap je dah dpt.Baling je...umpan kene.Layan.(^_^)

Rabu,iaitu hari ni.Aku bawak lak diorg tgk wayang kat Sitiawan. Budak2 ni jarang atau xpenah gi wayang.Kire aku dah rosakkkan diorg ar ni.Haih.Jahat tul aku.Tambahan plak,aku bawak 2 org adik aku sekali.Huh. Citer yg kitaorg tgk ialah Ip Man ( bace Yip Man dgn longhat Cina).Citer kungfu yg berunsur sejarah semasa perang dunia kedua. Menceritakan kisah hidup seorg Sifu kungfu yg amat handal ketika itu.Byk cabaran yg dilalui beliau dlm menempuh zaman itu. Beliau juga merupakan Sifu kepada Bruce Lee.Ikutilah kisah hidup tu dgn menonton citer tu.Serius best! (^_^)

[ Ip Man atau Yip Man,Master kungfu yg berdedikasi dan hebat--> Klik utk trailer]

Selain tu,aku juga sedang mengupdate diri berkaitan UTP dan juga mengupgrade komputer aku.Alhamdulillah.RAM komputer aku dah besar la dari yg sebelumnya.Genuine2 utk OS (Operating System) pun dah dapat disingkirkan.Harap2 xde masalah la pasni.

So,takat ni je la.
Sehingga diupdate lagi.

Wassalam(^_^)

Tuesday, December 23, 2008

...:Tagged lagi:::...

Aku ditagged lagi.aih.....
kali ni oleh Fastrack.terima kasih la ye... (^_^)

1.What is the relationship of you and him/her?
-He is my junior at my school,Seratas
. Can be my bro,can be my fren or both.

2. Your impressions towards him/her.
-Xtau nak kate cam ne.Ok je.Junior yg baek bg aku.


3. The most memorable things he/she had done for you.
-pe dia buat utk aku ek??Disebabkan dia junior aku,so dia jadi mangsa buli aku la kot.hehe


*Soklan no 4 aku xtau la mane pi.next je la -->

5. If he/she become your lover, you will..
-Minta clash trus.xmo2.minta jauh la...


6. If he/she become your enemy, you will...
-Aku tembak ngan M16 kalo bleh.haha.xmo ar enemy2. kalo nk jadi gak,jadila.Janji jgn kaco idup aku.:P


*Mane pi lak soklan no7 ngan no8??haih..next2!!-->

9. The most desirable thing to do on him/her is..
-Lepak2 sambil gebang diwaktu malam bersama amad di dorm A1-1.Really miss that time (^_^)


10. The overall impression of him/her is...
-Unsangkarable...Faris,ko penah dgr istilah ni?


11. How do you think the people around you will feel about you?
- Don't know.Just be myself. ape korg rase ek tentang aku??

12. The character of you for yourself is?
-Friendly.Saya suka berkawan.budak2 pun layan je.budak2 ar best.haha (^_^)

[ Ni la sebahagian kawan2 aku mase cuti nih.Budak2 ni ngah siap2 nk memancing ikan kat paya belakang tu. Byk gak dapat.Layan (^_^)]

13. On contrary, the character you hate of yourself is?
-Saya pemalaz (*_*)


14. The most ideal person that you wanna be is?
-Be myself. Just perbaiki diri dari yg buruk kepada yg baik.


15. For the people who likes you, say something to them.
-Ade ke org suke aku?? Trimas!!

16. 8 people to tag:
1. Amad Hasif
2. Safwan
3. Azlan
4. Faizura
5. Azura
6. Faris si pengetag.haha (Aku kejam)
7. Anis
8. Syazwan


17. who is no. 2 having a relationship with?
-entah.biarlah rahsia.

18. Is no. 3 a male or a female?
-Male = Lelaki


19. If no. 7 and no. 8 were together, would it be a good thing?
-huh.Cam menarik je.hehe

20. How about no. 5 and 6?
-Diorg xde kaitan pape.Just sedare seIslam.

21. What is no. 1 studying about?
-Amik aliran sains tulen kat SERATAS tanpa amik subjek EST.

22.Is no. 4 single?
-No more i think.kan2??

23. Say something about no. 2.
-He is my BEST FRIENDS (^_^)

So,takat ni je la tagged yg aku nak jawab.
Malaz tul la.Nasib baek pendek je.
Kepada yg kene tagged,ikutla nk jawab ke tak.Aku berbesar hati kalo korg jawab dan terima kasih diucapkan.

P/s: No more tagged pas ni.Pliz!!malaz nk jawab lar....

Wassalam(^_^)

Monday, December 22, 2008

...::Aku,Midvalley dan Sahabatku::....

Assalamualaikum...
saje mau isi entry mengenai tajuk post ni...

Pada 17 Disember 2008,aku telah ke Midvalley Megamall buat pertama kalinya dgn menaiki komuter dr UKM. Akhirnya,tiba jua aku ke tempat yg besar cam tu. Namun aku tidak keseorangan kerana aku bertemankan sahabat aku yg juga roomate aku kat UTP,Safwan.

Kitaorg dah plan lama dah nk gi Midvalley.Dia saje nk bawak aku jejalan sana. Almaklumla,aku xpernah jejak tempat tu. So,terlaksana juga plan time tuh.Aku tiba kat midvalley kul 10.30 pagi. Dia lak sampai kul 12.30 tgh hari direct dr Seremban.

[ Midvalley Megamall...gmbr diambil dr jejambat nk ke pintu masuk]

Aku diarah tunggu di foodcourt sebab dekat je ngan pintu masuk ke stesen komuter.So senang nk jumpa. Memang besar tempat tu. Aku juga dinasihat supaya jgn merayau2 lagi sebab dikhuatiri sesat.haha.kelakar skit kat sini.

So pas kitaorg jumpa,tempat pertama di explore ialah Pet World. Tempat tu memang besar dan ade macam2 jenis pet. Sahabat aku ni rindukan hamster beliau yg telah mati. Saje la nk usha hamster2 yg ade kat situ. Tapi xbeli pun sebab xtau nk bawak balik cam ne.Jauh kan.

Then,kitaorg truskan perjalanan dgn membeli barang2 beliau iaitu beg utk ke kelas dan jua tali pinggang kat kedai Tropicana. Smart gak ar dia beli. Aku xmampu nk beli barang cam tu.So,usha je la.hehe

Pas settele bayar suma,kitaorg cari makan lak. Kali ni aku memang dah janji nk belanja dia.So dia pilih la kedai yg dia nak. Sekali dia pilih Kenny Roagers Roaster. Pergh,tempat yg xpernah aku masuk. Maklum la dgn harga dan makanannya yg ala barat atau dikenali sebagai Western Food.
[ Ni dia menu yg kiatorg makan,bleh tahan ar sedap dan tahap kepuasannya..try2 ]


Kat situ,macam2 dia ajar aku cam ne nk tempah dan cam ne nk makan.Haha.agak kelakar sebab memang aku xtau cam ne nk makan menu cam tu. Tapi aku layan je. janji sedap kan.
So,that's the first time aku makan kat tempat yg agak high class cam tu sebab harga dia memang mantap ar.hoho.

Pas solat zohor,akua ajak dia gi tgk wayang kat Golden Scene. Disebabkan kesuntukan mase,kitaorg terpaksa amik citer Cicak Man 2-Planet Hitam.Entah la.Bagi aku xbrape best ar citer tu. Terlalu tumpukan pada graphics tapi jalan citer agak xmenarik.Bg aku la.So,aku hanye layan sebab sound system dan skrinnya yg sgt mantap ar.Serius aku layan audio dia..memang sedap didgr.

[ Menunggu di ruang menunggu sebelum masuk ke pawagam. Byk giler screen,xsalah aku ade 18 kot.]

So,pas habis citer tu dalam kul 6,kiatorg trus ke stesen komuter. Safwan dikehendaki pulang sebelum malam.So,kitaorg trus la balik. komuter time tu amat2 la penuh. Berhimpit la kitaorg dalam tu. Huh,bleh dikatakan darurat gak ar sebab terpaksa berhimpit laki pompuan sekali.Aiseh,tergugat gak iman ni sebab byk plak ah moi time tu. Xpe2,ujian.

So,akhirnya aku sampai ke UKM dan turun di stesen tu sedangkan sahabat aku tu meneruskan perjalanan ke Seremban. Akhirnya,pas maghrib kitaorg masing2 tiba ke destinasi masing2.Alhamdulillah.

Best gak time tuh. Aku terase seperti budak kecil yg di bawak oleh seorg abg berjalan2 di sebuah pusat beli belah yg amat besar. Siap ade 5 Court. Centre Court,North,South,West dan juga East Court.memang besar. Kire perak ar skit sampai sana.haha.
Papepun,terima kasih pada sahabat aku tu,Safwan yg sudi bawak aku round2 Midvalley Megamall. Lain kali gi tempat lain lak,Times Square ke..hehe

[ Aku dan Safwan dalam perjalanan pulang...really miss this time..bila la leh jalan2 cam ni lagi ek.... (^_^)]

Sehingga kini. Wassalam(^_^)

...::Eksiden::...

Dalam tempoh perjalanan Journey to The South,3 eksiden berlaku dihadapan mata aku.
Ish3......berikut adalah kes2 yg terlibat:

Kes 1: Kerete dan Kereta

--> Bertempat di pasar malam Bangi pada hari Selasa bersamaan 16 Disember 2008.sebuah kereta Proton Persona kelabu telah melanggar pintu sebuah kereta Proton Iswara Silver tyg dibuka secare tiba2. Laluan tu memang la sempit.Muat2 utk satu kete je.Yg Iswara tu parking then trus buka pintu. Prakk!!sesedap bunyi keropok ikan yg dikunyah. Bengkok ke depan trus pintu kete tu. Nasib la.alhamdulillah,tiada kemalangan jiwa.
--> Moral>> Nak buka pintu kereta,usha dulu depan ngan belakang kot2 ade kenderaan mahupun manusia xlupe juga haiwan2 yg nk lalu. Kalo xpintu kete yg rosak,yg lalu tu pun bleh cedera.

Kes 2: Kereta dan Motosikal

--> Ni plak kat Batu Pahat, Johor pada 20 Disember 2008. Berdekatan laluan masuk ke rumah kenduri sepupu aku tu. Laluan besar,nak masuk ke simpang taman perumahan. Satu kerete mercedes lama berwarna perang telah memperlahankan kelajuannya utk memasuki simpang taman,namun pemandu wanita itu tidak memberi lampu isyarat utk membelok. Lalu,sebuah motosikal yg dipandu anak muda dlm linkungan umur 16-18 tahun telah melanggar belakang kereta dgn niat utk memotong kereta Mercedes yg sedang memperlahankan kenderaannya.Krapp!!Satu lagi bunyi plastik pecah atau bunyi rangup kedengaran. Mase tu aku duk lepak tepi jalan tu je menunggu rombongan pengantin.
--> Lampu belakang kereta pecah. Sayap kiri moto pecah. Keadaan moto xdpt dikenalpasti.Yg pasti cam xleh nk start je. Alhamdulillah,penunggang motosikal tu xcedera parah. Dia just terlompat jatuh dr moto ke atas jalan raya. Topi keledar yg diikat kemas pada kepalanya menyelamatkan nya.
--> Moral>> Pakai topi keledar dan ikat dgn kemas.InsyaAllah kecederaan dpt dikurangkan kalo berlaku eksiden. Kedua,dah kete tu direka mempunyai lampu signal,guna la. Nak wat pe simpan.Harap je kete lawa.tapi xtau gune.Padan muka dah pecah lampu tu.huhu.

[ Kes 3: Mangsa kemalangan yg telah meninggal dunia]

Kes 3: Motosikal dan misteri

--> Ni berlaku kat lebuh raya. Tapi kes ni au xtgk sewaktu berlaku la. tapi selepas kejadian. Yg aku nmpak,just motosikal lagenda hijau dan mayat berdarah yg ditutupi plastik hitam atas jalan. Darah dia agak byk membasahi jalan. Xtau la cam ne berlaku.Tapi keadaan tu cam menununjukkan kemalangan berlaku dlm kelajuan yg tinggi. papepun,semoga roh simati dicucuri rahmat.
--> Moral>> Hati2 di lebuh raya yg kenderaannya laju2 belaka.

Demikian lah 3 kes kemalangan yg berlaku baru2 ni di depan mata aku. Kes 3 la paling ngeri.Tapi aku xnampak la sewaktu kejadian. Kes 1 dan Kes 2 memang btul2 depan mata aku berlaku.

Apepun,kite minta perlindungan dari Allah SWT agar dijauhkan dr sebarang kecelakaan mahupun kemalangan yg memang xde bau ni.

Wassalam (^_^)

Sunday, December 21, 2008

...::I'm back!::...

Alhamdulillah...
Jam 5.30 petang tadi...aku dan keluargaku selamat tiba ke rumah kami di Manjung,Perak.
Pagi semalam bergerak dgn kenderaan Proton Persona dan Proton Wira dr Johor dan singgah di Bangi utk berehat satu malam.Then tgh hari td,bergerak plak dr Bangi dan selamat sampai ke rumah.

So,utk post kali ni,just brief dalam bentuk diari kot. Brief ape yg berlaku dari sehari ke sehari dalam mase seminggu bermula Ahad sampai la Ahad. Kalo rajin bace la sebab maybe pnjg.kalo tak...xpo la. Tiada paksaan.

14 Disember 2008
--> Bergerak ke Bangi menaiki Proton Persona kakak ku.
--> Tiba di Bangi malam sebab sempat lagi shopping before sampai umah. Ish3....


[ Susun kete depan umah sebelum bertolak ke Bangi.Penuh ]

15 Disember 2008
--> Hari pertama di Bangi. Pagi2 kakak aku dah gi kerja.Tinggalla aku ngan 3 org adik aku. Pergh....giler boring! Tanpa komputer,tanpa game,tanpa kenderaan. Hanya ade televisyen dgn 6 channel free iaitu tv1,tv2,tv3, Ntv7,tv8 dan tv9. So,melangut la kat umah tu sampai ke ptg.
--> Ptg tu pas kakak aku balik kerja,gi Shopping kat Mydin Putrajaya. Aku pun beli la skit barang. Ngabihkan duit yg ade. :P


16 Disember 2008
--> Adik2 aku mula masuk ke Kem Bina Insan anjuran JAKIM kat ILIM. Dekat je ngan umah kakak aku tu sebab umah kakak aku memang kat ILIM.haha.Duk quarters la kirenye.
--> Pagi tu kakak aku gi HUKM utk buat fisioterapi bg pemulihan kakinya, Pastu,aku minta kakak aku antar aku kat Bangi Utama. Lepak2 la situ dr tgh hari sampai ptg. Sempat la tgk wayang sorg2 bersama 3 org lain kat ctu citer The Day The Earth Stood Still. best gak citer tu. Byk pengajaran.

[ Bila dah boring tahap gaban,amaran "Untuk kanak2 di bawah 12 tahun" pun aku xkisah....huh :P]


17 Disember 2008
--> Hari ni aku ke Midvalley. Ade urusan bisnes stick hoki. Alhamdulillah,melalui Mudah.com ade gak org nak beli stick hoki yg aku jual. Pas jumpa dan jual stick hoki tu kat org yg nak beli tu,aku lepak sorg2 kat Midvalley Megamall sambil menunggu seseorg kat foodcourt atas tu.
--> Dlm kul 12.30 tgh hari,org yg aku tunggu pun sampai. beliau adalah teman karibku dr Seremban. Dah janji nk bawak aku jejalan Midvalley,so dia pun menunaikan janji itu pada hari ni. Xbyk yg kitaorg sempat usha. Just gi beli brg dia skit ( Beg ngan tali pinggang),makan dan tgk wayang. Pas solat trus balik ke destinasi masing2.
--> Yg menarik time tu ialah aku makan kat tempat yg xpenah aku makan, Kenny Roagers Roaster. Agak sedap dan mahal. Tapi byk ar teman aku tu ajar aku makan kat tempat high class (bg aku la) cam tu.haha. Thankz ek Wan. (^_^)
--> Parents aku dah sampai umah kakak aku kat Bangi ptg tu. Mereka ke Melaka dr Manjung atas tujuan kerja berkenaan lebah.Dari Melaka trus ke Bangi. So,tidur ar kat umah kakak aku.

18 Disember 2008
--> Hari dinanti-nanti telah tiba. Kul 1.30 ptg,3 kereta dr Perak sampai ke Bangi,umah kakak aku. Pas makan tgh hari dan solat kat situ,kitaorg pun memulakan perjalanan ke Johor atau lebih specific ke Senai iaitu rumah pak sedare aku yg dipanggil Andak. Bertolak kul 3.30 ptg dan tibe kul 7.00 malam. Kire 3 jam setgh la perjalanan dr Bangi ke Senai.
Sampai2 je...trus melabuhkan diri sebab dah letih berjalan dr utara ke selatan.

[ Di sebelah rumah Andak aku..umah terbiar. Agak angker.ade gaya cam mangsa perang tak??xpun mangsa runtuhan Bukit Antarabangsa??....papepun minta jauh la bnde2 cam tu (^_^)]

19 Disember 2008
--> Ke Selatan Malaysia iaitu sempadan Malaysia-Singapore atau lebih spesifik lagi ke Danga Bay. Kami solat Jumaat kat Masjid Sultan Abu Bakar,iaitu tempat Mawi-Ekin dinikahkan keesokan harinya.
--> Pas solat jumaat,trus masuk ke Zoo Johor sebab berdepan je ngan masjid tu. Niat asal nak cari nasi utk lunch,tapi xde. So makan je burger pastu round2 zoo skit. Best la gak. Bleh tahan ar. Satu yg baru aku tahu,citer mengenai burung cenderawasih yg dikatakan hanye hidup di awan. Namun,elok je aku usha kat zoo tu. Sihat walafiat je hidup dlm sangkar bersama burung lain. Haih...bohong je kot citer2 yg aku dgr seperti citer yg mengatakan burung Cenderawasih yg sudah mati sahaja akan jatuh ke Bumi. Entah la....elok je aku tgk kat zoo tu. Pape je la.
--> ptg tu balik semula ke umah Andak.

[ Akhirnya,belakangku adalah Singapura. Pengalaman yg agak best disini.. (^_^)]

20 Disember 2008
--> Kul 10 pagi bertolak ke kenduri sepupu aku kat Batu Pahat.
--> Pas kenduri, trus bergerak pulang ke destinasi masing2. Disini,rombongan kami berpecah kepada dua dimana keluarga ku ke Bangi dan keluarga sedare aku,Wan Nek trus ke umah mereka di Langkap, Perak.
--> Kul 6.30 ptg mcm tu,sampaila ke Bangi iaitu umah kakak aku.

[ Nasib la ular ni dlm sangkar,kalo tak xde nye aku cari nahas duk depan ular cam tu.]

21 Disember 2008
--> Tgh hari dalam kul 12.30 tgh hari bertolak dr Bangi ke Manjung.
--> 5.30 ptg,alhamdulillah. Suma selamat tibe ke Manjung.
--> sempat gak maen bola sepak ngan dak2 taman aku tu.haha.terubat rindu setelah seminggu xjejak padang maen bola sepak (^_^)

[ Meninggalkan hutan batu melalui hutan hijau......selamat tinggal KL..jumpa lagi.InsyaAllah (^_^)]

So,sampai sini je dulu utk brief sepanjang ketiadaan aku kat umah tanpa mengupdate blog mahupun ape2 yg berkaitan internet. Byk lagi crite menarik yg aku nk sampaikan tapi aku simpan utk post2 seterusnya.Antarenye Midvalley,keturunan Dato' Sagor dan beberapa eksiden yg berlaku sepanjang perjalanan aku nih.

Next entry:
--> Eksiden
--> Keturunan Dato' Sagor
--> Aku,Midvalley dan Sahabatku

Sampai sini dulu.

Wassalam (^_^)

Sunday, December 14, 2008

...::Journey To The South::...

[ Journey To The South ]

Salam....
Sebelum pape,ni bukan cam filem cina yg tajuknye Journey To The West.
Citer ngarut je suma tu.
Sat gi aku akan memulakan perjalanan utk cutiku bersama family...
Genap seminggu blog ni xkan diupdated.
Journey to the South...perjalanan ke Selatan iaitu ke Selangor,Melaka,Negeri Sembilan dan berakhir di Johor.Then patah balik semula ke negeri tercinta,Perak darul Ridzuan @ Pay-Rock.

First part of the journey,gi Bangi jap ngan kakak aku.Then,stay sana sampai Khamis. Khamis,perjalanan seterusnya akan bermula.Doakan keselamatan kami pergi dan balik.
Sekian.

Sedikit pengisian,jgn lupe amalkan doa naek kenderaan.InsyaAllah perjalanan akan lebih diberkati Allah SWT dan dilindungi oleh-Nya.


[ Amiiiinnn (^_^) ]

Sehingga bertemu lagi,byk akan diupdated selepas kepulangan ku nanti.InsyaAllah.

Wassalam. (^_^)

Saturday, December 13, 2008

...::Tunang::...

Alhamdulillah....
Sebentar td selesailah pertunangan kakak saya,Nur Farizan binti Jaafar dgn jejaka dr Kelantan keturunan Raja Jembal,Tuan Muhd Shahimi Bin Tuan Abdul Rahman.Tahniah buat kakak sulongku( Mak sedare Faizura..hehe (^_^))

Sedikit info,mengenai keturunan2 ni. Bg keturunan raja,biasenye ade nama depan yg sama bg semua ahli.So bg keluarga pihak lelaki ni ,dikenali sebagai keturunan Tuan. So,jika pihak lelaki atau suami yg mempunyai nama Tuan,maka anak2nye perlu jua mengikut nama yg dimulai dgn Tuan. Jika perempuan atau isteri yg mempunyai nama Tuan,maka wujudla gelaran nama yg dimulai dgn Nik. Nama anak2 akan dimulai dgn Nik.Kire bawah skit la dr keturunan Tuan sebab darah tu dibawa oleh pihak perempuan.Begitula adat bg Melayu yg masih diamalkan di Malaysia nih.

Bawah ni ade la sedikit picture yg bleh dikongsi utk tatapan umum.....

[ My sister and My Mom pose with me and my brothers ||Yg kaler hijau tu available lagi ek...hehe :P]

[ Dak kecik ni la..rajin tul. bagus2.-->anak kecil jiran yg dijaga oleh my Mom.]


[Hantaran dr pihak perempuan .Kire la ade bapetu.hehe.
pengantin posing bersama anak sedarenye,faizura dan adiknye. Jadi mangsa buli pak sedare dia kejap.terima kasih ek faizura potong tembikai. (^_^)]


Semoga pertunangan mereka akan berkekalan sehingga ke majlis yg lebih besar iaitu akad nikah atau majlis perkahwinan seterusnye membina keluarga sehingga ke anak cucu.InsyaAllah.Amiiinnnn....

Wassalam(^_^)

Thursday, December 11, 2008

....::Indahkan Kehidupan::....

Tadi,baru sebentar tadi usha jap program Dato' Fadzilah Kamsah mengenai mencantikkan kehidupan. Kire cam ceramah la...kat Astro Oasis.Menarik gak.
So,best gak kalo share ngan korg.Bace nih.Bleh la dibuat pnduan skit2.skit pun jadila.

Pemakanan
--> Sarapan digalakkan dgn buah-buahan. Bantu percernaan dan pembersihan perut.
--> Makan dgn tangan.Ade enzim utk bntu percernaan mknan dan bleh jadi ubat bg org lain. (suap org la kirenye.huhu)
--> Sunnah makan malam sebelum maghrib. Selepas maghrib, pencernaan makanan kurg sempurna.
--> Lepas makan.Jalan2 skit.bg gerak seluruh anggota badan. Bg aktif skit.
Rumah
--> Keluar kaki kiri,masuk kaki kanan.
--> Gi keje pagi balik ptg.Keje ngan ikhlas,insyaAllah terhapus dosa.

Pakaian
--> Pakai dimula dgn belah kanan.
--> Bukak lak dimula ngan kiri.

[ Akal ade 3 hukum--> 1.Hukum Akal 2.Hukum Adat 3. Hukum Syariat]
Mandi
--> Mula ngan kaki dan ke atas. Bleh ingatkan kpd kematian sebab mase nyawa ditarik akan bermula dr ujung jari kaki dan berakhir di hujung ubun2 kepala.
--> Digalakkan pakai kain mase mandi. Malu pada malaikat yg sentiase ade bersama kite.

Hadas Kecil(Kencing @ Pee @ Air besar)
--> Bg lelaki,kene tos pas kencing dgn berdehem 3 kali.
--> Bg perempuan,kene tos gak. Carenye ialah urut dr bawah pusat ke bawah. Bg bersih utk elak penyakit saluran kencing.
--> Badan kasi senget ke kiri skit mase buang air besar. Bantu permudah pembuangan *bom*.
--> Ade siksa azab khas dlm kubur bg org yg xbersih selepas berhadas kecil. Wallahu'alam.

Tidur
--> Before tidur,minta ampun dr org terdekat dan maafkan kesalahan org lain. InsyaAllah hati jd tenang.
--> Bgn tido,senyum dan angkat tgn ( mengeliat skit).
--> Petua pembersih mata sebagai ikhtiar.Bgn tido,amik skit air liur kat hujung mulut kiri dan kanan dgn jari. then sapu skit kat mata. Bukan la dlm mata. Sambil bace bismillah. InsyaAllah dgn izin Allah mata jadi bersih dan rabun bleh dikurgkan. ( Selamat Mencuba)

Shopping
--> Buat senarai keperluan dan plan perjalanan.
--> Makan sebelum shopping. Kalo shopping dlm keadaan lapar, bleh naikkan nafsu shopping. Ghairah la org kate.bahaye dlm bab bajet. :P huhu.
--> Bawak peralatan solat. Solatlah anda sebelum anda disolatkan.
--> Jaga pancaindera. Pusat beli belah byk pusat terkeluar. Jaga2 la ek. InsyaAllah.

Wallahu'alam. Tips2 ni suma dpt dr Dato' Fadzilah Kamsah dr program beliau kat tv. Semoga bermanfaat pada kite suma. Yg benar,alhamdulillah,yg tersalah bicare atau maklumat harap diampunkan.

"Cantikkan yang biase,Biasekan yg cantik"
Wassalam (^_^)

....::Tagged lagi::....

TAGGED by Khairul Helmi bin Azhar(' -' )

Kene tagged lagi..aiseh....jawab je la.....terima kasih pengetag. (^_^)


01. what is the most important thing in your life ?
--> My Life.

02. what is the last thing you bought with your own money
--> Barang2 dapur yg mak aku pesan suruh beli.

03. where do you wish to get married ?
--> Mesti ar kat masjid berdekatan umah bakal isteri kan....hehe.

04. how old do you think you will get permanently owned by your lover ?
--> Not sure.Sampai seru,dapat la.hehe

05. are you in love ?
--> Yezza!!love is heart.huh!! (^_^)

06. where was the last restaurant you had dinner at ?
--> Restoren Sri Lekir kot...xingat nama dia. Tapi seafood la kat Lekir.

07. name the latest book you bought ?
--> Wira Tunggal Pendekar Laut. :D

08. what is your full name ?
--> Muhammad Nasrullah Bin Jaafar

09. do you prefer mother or father?
--> Who next??ur Mother [ ulang 3 kali] and then ur Father. (Bace dgn berlagu)

10. name a person that you really wish to meet in your real life for the first time?
--> Xtau ar.nanti ar jawab.
*Next-->

11. christina or britney?
--> Sapo nih??xkenal....siyes xkenal.

12. do you do your own laundry?
--> Yes....ade kat dapur nih.

13. the most exciting place you want to go?
--> Makkatul Mukarramah

14. hugs or kisses ?
--> Both ar.baru best.haha :P

15. point out five things about the person who tagged you
--> My junior in Seratas.
--> Pemain bola Malaysia. U18 la.kan2??lupo lak
--> Orang Kedah.
--> Baru habis SPM as well as habis skola!!
--> Nakal.haha...tapi xde la senakal tuan punye blog nih. (^_^)
*nice to meet u

16. eight things i’m passionate about
--> Hoki
--> Bace komik
--> Usha MU lawan bola sepak.
--> Jalan2 melancong.
--> Maen bola sepak ptg2 ngan budak2 taman.ye la...sama je tinggi aku ngan diorg.Dah besau pun dorg xpasan.Besau umur lebih skit je la.hehe. (^_^)
--> Dgr lagu yg best.
--> Wat keje yg suke dibuat. Bila kite suke wat keje yg kite buat,mestila ade passion kan....
--> Bawak kete sambil dgr lagu.

17. eight books i have read recently
--> Wira Tunggal Pendekar Laut
--> Naruto
--> Tauhid
*3 ni je kot.Xrajin bace buku. Bace kat internet je. :P

18. eight songs i’ve been listening over and over again
--> Fall For You [ Secondhand Serenade]
--> Benar Benar [ Adam]
--> Better in Time [ Leona Lewis]
--> That's What You Get [ Paramore]
--> One Step At a Time [ Jordin Sparks]
--> Tanpa [ 6ix Sense]
--> Ok [Malique ft Cat Farish]
--> Burnin Up [ Jonas Brothers]

19. eight things i learned this year
--> Material Energy Balance
--> Health Safety n Environment
--> Intro to Engineering Thermodynamics
--> Chemical Engineering Fluids Mechanics
--> Engineering Graphics
--> Structured Programming
--> Belajar naik komuter..... :P
--> Belajar Belajar Belajar
*Btul ke aku jawab nih...haha.No idea.

20. persons you tag
--> Amad ar first sekali. (^_^)
--> Faris @ FasTrack [ ilangkan bowing dirumah sorg2 yg xbrape seram tu..hihi]
--> Muiz Zulkiplie [ The skater boy :P]

Cukup takat nih.

Wassalam (^_^)

Tuesday, December 9, 2008

....::Salam AidilAdha::....

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

First of all,selamat menyambut hari raya AidilAdha kepada semua umat Islam di seluruh dunia.
Masih ade 2 hari lagi utk kite mengerjakan ibadah korban dan takbir raya sempena hari raya korban kali nih.Semoga kita dpt menggunakan saat yg ade sebaik mungkin demi mendapatkan keredhaan Allah SWT.

Xlupa jua pada umat2 Islam yg dapat mengerjakan Haji pada tahun ini. Alhamdulillah,akhirnya dapat jua mereka menyahut seruan Illahi utk mengerjakan Haji di Makkah,tempat paling suci bg umat Islam seluruh dunia. Semoga mendpat Haji yg Mabrur.Amiiin............

Sesungguhnya menunaikan Haji adalah pelengkap bg rukun Islam.Setelah 4 perkara yg lain telah kite lakukan,menunaikan haji adalah penyempurna bagi kelima-lima rukun Islam. Mungkin ade yg sedar,mungkin ade yg tidak. Perasankah kite bilamana seseorg yg pulang dr mengerjakan haji,kebiasaannya akan berubah dr segi sikap dan amalan serta ibadahnya. Begitulah indahnye Islam.Pabila sempurna sesuatu,pasti akan tampak keindahannya. Subhanallah.

[ Keindahan Makkah Mukarramah di waktu malam. Subhanallah]

Oleh itu,sama2 kita berdoa agar kita akan berkesempatan utk menunaikan Haji di Makkah Mukarramah dan mendapat haji yg mabror. Teringat kisah yg pernah aku dgr mengenai org2 yg menunaikan haji. Xpasti kisah sebenarnye cam ne,tapi lebih kurg ginila.
Setelah Nabi Ibrahim selesai membina Kaabah,baginda telah menyeru kepada semua roh2 umat manusia di Luh Mahfuz utk mengerjakan Haji. Namun,bukan seluruh roh2 disitu menyambut seruan baginda. Hanye roh2 yg menyahut seruan baginda akan mengerjakan Haji ketika di dunia kelak. Wallahu'alam.
Kita doakan agar roh2 kita ketika dahulu tatkala belum tiba di Bumi Allah ini menyahut seruan Nabi Ibrahim itu.Amiin...

[Ibadah Qurban : Disamping menunaikan ibadah qurban,ia mampu memupuk kerjasama dan mengeratkan silaturrahim dalam masyarakat xkira tua atau muda,miskin atau kaya berpangkat tinggi atau rendah]

Begitu jua ibadah Qurban. Pabila menyebut raya AidilAdha,kite jua sering menggelar hari yg mulia tu dgn raya Qurban. Ibadah ini jua dikaitkan kisah Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s ketikamana Allah Swt memerintahkan Nabi Ibrahim menyembelih anak kesayangannya itu. Namun,disaat Nabi Ibrahim hendak melaksanakan perintah Rabul 'Izzati itu,Allah Swt telah memerintahkan Nabi Ibrahim menggantikan korban anaknya dgn seekor Qibas. Lalu,kisah ini menjadi titik permulaan bg umat Islam menunaikan ibadah Qurban apabila tibanya Raya AidilAdha.

Wallahu"alam.

Wassalam (^_^)

Saturday, December 6, 2008

....::The Meaningful Moment::.....

Disebuah kaunter tiket wayang....

W--> Kul 4.30 ptg punye,tgk tempat yg available??
[Kami pun usha skrin komputer kat kaunter tuh]
N--> Owh...ok la tu.Cam ne??ok??
W--> Hmm....amik yg tepi tu la.Dua org.
N--> Err....xrase tepi sgt ke??baek amik yg tgh tu.
W--> Hmm...ok2.amik yg tgh tu la...no 10 ngan 11 tu.
N--> Jap2. Student price ade kan??

K--> Ade2. Bg kad pelajar.(kakak kaunter)

N--> Ko ade bawak kad pelajar tak??aku ade...
W--> Jap aku cari..aiseh. Xbawak lak.
N--> Haha.aku sorg je la dapat diskaun.
W--> Yola2.Ko belajar lagi. Aku bukan student dah.aku dah keje.
N--> Haha.ye la tu.
W--> Ye la. Ko adik,aku abg.Ko belajar lagi. Aku dah keje. Hehe... (sambil gosok kepala aku cam budak kecik)
N--> Yela. Kalo cam tu,ko bayar.Hehe.
W--> Aiseh.Duit besar la plak (rm50).Xde duit kecik.
N--> Ces! Aku gak yg kene bayar.haha.xpo2.
NW--> OK.terima kasih ye kak.. [Dua2 ckp]

Pastu kitaorg pun masuk pawagam tgk wayang.

P/s: Aku pasti korg xpaham.Tapi bg aku ade makne disebalik dialog nih.Korg xyah susah2 nk pikir pe dia.Saje aku post.Haha :D

Wassalam (^_^)
[ Once upon the time...........]

...::Come back.......for a while::...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Selepas 5 hari menghilang tanpa sebarang post,so bleh la nk report skit pe berlaku sepanjang ketiadaan post sejak 2 Disember.

2 Disember.

--> habiskan permainan game komputer,Call Of Duty 5-World at War.

3 Disember.

-->Pagi ke kebun menebas semak2 skit
-->Ptg plak aku gi pejabat ayah aku. Wat perpaipan utk siram pokok bunga kat lanscape sebelah pejabat ayah aku.
-->Balik ke rumah mlm tu,aku dpt brite yg agak menarik. Train shuttle KL-Ipoh-KL dah mula operasi. Bermula 1 Disember hari tu. Tambahan plak,ade offer harga Rm1 utk tiket setiap org tetapi yg agak menyedihkan,offer tu hanye sah utk first train dan last train iaitu kul 5 pagi ngan 9 malam.

[ This is how the Shuttle Train Kl-Ipoh-KL looks like ]


4 Disember.

-->So,esoknye aku gi la Ipoh bersama 3 org adik-beradik aku yg lain sebab nk merase train tu. Tujuannye ialah utk tolong kakak aku kemas2 rumah yg baru dia pindah kat Bangi.9 pagi naek train dgn harga tiket rm18 per head dan sampai Kl Central dalam kul 12.15 tgh hari. Pastu naek komuter dr ctu gak ke Bangi dgn harga rm3.30 per head.
--> Sampai Bangi dlm kul 1.00 tgh hari.
--> Malam tu aku pun kemas2 ar umah kakak aku tu.Penat gak tapi puas. :D

[Vandalism: Somewhere around my sister's house. P/s-->jgn tiru aksi ini :P]

5 Disember.

--> Pagi naek komuter ke Seremban.hari ni aku plan nk menziarahi sahabat aku ,Safwan serta keluarganya kat Seremban tuh.
--> Dgn harga tiket rm4.20 dan mase 45 minit,aku sampai ke Seremban dr stesyen UKM.
--> kat Seremban tu,sahabat aku sambut aku bawak gi umah dia. Akhirnye dpt gak aku jumpa Ummi yg dlm proses pemulihan dr kecederaan akibat kemalangan 13 Oktober lalu. Alhamdulillah,beliau makin sihat.
--> Selepas solat jumaat,aku makan tgh hari bersama keluarga Safwan.Pas rehat2 kejap,aku kuar ngan Safwan gi Jaya Jusco Seremban. Pastu,sempat plak aku ngan dia tgk wayang, Transporter 3. Agak best dan menarik citer tu.Tgk jgn xtgk. :D
--> Pastu,shopping jap.Then,dia antar aku gi stesyen komuter. Kul 8.30 aku naek komuter balik ke UKM,umah kakak aku.

[ Transporter 3: Gempak gak ar..nk tau usha sendiri :)]

6 Disember.

--> Pulang ke rumah. Alhamdulillah dah sampai umah.

Next post: The Meaningful Moment

Wassalam(^_^)

Monday, December 1, 2008

.........::1 Disember::.......

Salam........
Monolog dalaman-->

Bilamana berade di sekolah..
bilamana berade di universiti..

bilamana berade di kolej..
bilamana berade di maktab..

bilamane berade di institut..

Kita sering memikirkan..
Boringnye belajar..

bila la nk cuti..

Bila bleh BBM..

Bila bleh balik umah..

Bila leh jalan2..

Bila leh duduk umah..

dan macam2 lagi..


Tapi bila dah duk umah..
Bowingnye..

lamanye cuti..
bila nk jalan2 nih..

ape nk buat nih..

nak makan pe nih..

Nak maen game pe nih..

Bila nk buka sekolah nih..

dan macam2 lagi simptom boring cuti..


Plik kan??
Mane satu nak ni??
Nak sekolah ke???
Atau nak cuti??

haha......xtau la jawapannye.
papepun,ni la kehidupan seorang yg bergelar pelajar.

[Apabila boring tahap gaban: Xtau ar dak ni hidup lagi ke tak..haha :P korg penah jadi cam ni ke??ish3....]

Hayatilah saat ini,kerana saat ini xkan berulang.
Kate org2 yg lebih dewasa,zaman belajar la zaman plg best..
bila dah keje,lagi tension...
lagi byk nk pikir...
lagi byk tanggungjawab...
Btul ke kite sebagai students rase cam tu??

bak kate salah seorg raja lawak....

Lu ade telinga,lu dengar....................
Lu ade mata,lu tengok..........

Lu ade mulut,lu jaga........

Lu ade OTAK,lu pikir la sendiri!!!!


Wassalam (^_^)

Friday, November 28, 2008

...::Cuti2 Ipoh::...

Assalamualaikum w.b.t.

Minggu nih,2 kali gi ipoh....

First gi Lost World Tambun bersama rakan2 sekolah lamaku,SERATAS.
Dr Manjung,aku ngan Hafiz Mat Salam je,yg lain dr Ipoh dan Parit Buntar.Suma ade la dlm 10 org.

Janjinye kul 10 kumpul kat Jaya Jusco (JJ),tp last2 kul 12.30 baru kumpul.
Agak panaz ngan situasi tu pasal dah sampai kul 10 pg kat sana,2 jam setgh menunggu,baru dak2 ni sampai.Padahal dak2 ni suma kat Ipoh dah mase tu.Haih..sabar je la.

Aktiviti ni agak kurg menyenangkan aku kerana ade beberapa maksiat yg dilakukan oleh rakan ku sendiri.Betapa lemah diri ini bilamana aku masih blum mampu nk menasihati diorg. Antare maksiat tu ialah membuka Aurat dan bergaul bebas lelaki dan perempuan. Ade la sepasang couple dr kalangan rakanku.Kelakuan yg agak menyakitkan mata,tp sekadar nasihat je la yg mampu diberi.Utk menghalangnye dgn tgn ku ini,xmampu. Astaghfirullahal 'Azim.

Rasulullah SAW pernah bersabda yg bermaksud:

Pandangan lelaki terhadap wanita (terutama yang cantik) adalah panah daripada aneka macam panah iblis yang beracun. Maka barang siapa yang menghindar daripada panah itu, maka Allah akan menggantikannya dengan ibadah yang membuatnya rasa selesa.
~Riwayat Ahmad (Ibnu al Qayyim, Raudhatul Muhibbin 80)

Masuk kul 1,kuar kul 4 ptg tu gak.Puas gak maen,sampai pening2 kepala gak ar.Pas tu,kitaorg gi makan kat JJ.Then,masing2 menghala ke destinasi masing2.Aku ke rumah aku la.....

[ Kalo tinggi kurg 90 cm,masuk free.Aku test ar.Duduk pun aku still kene bayar harga dewasa,hehe :) ]

Second,semlm aku gi sekali lagi ke Ipoh.Tapi ke Sg.Siput bersama parents dan 2 adik lelaki aku. Dgn 2 tujuan,pertama nk gi daftar adik aku yg pas UPSR kat Sekolah Agama Seri Al-Ummah,Chemor.Kedua,nk gi AGROFIEST peringkat negri Perak kt Sg. Siput.

Agrofiest ni ialah cam hari peladang peringkat negri Perak. So,kat sini dpt la usha pameran2 dan jualan2 yg berkaitan pertanian. Disini dpt la usha betapa kayanye hasil bumi ni. Setiap ciptaan Allah swt,ade kebaikannye xkurang jua ade kekurangan.

Banyak ayat dalam Al-Quran yang menyentuh atau berkaitan dengan pertanian dan tanaman makanan. Antaranya, firman Allah yang bermaksud:

"Kemudian, Kami tumbuhkan untuk kamu dengan air itu, kebun tamar (kurma) dan anggur. Kamu beroleh dalam kebun itu (pelbagai jenis lagi) buah-buahan yang banyak dan dari kebun itulah kamu beroleh rezeki penghidupan kamu."
(Surah al-Mukminun, ayat 19)

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:

"Tiada seorang Muslim pun yang bertani, lalu hasil pertaniannya dimakan oleh burung atau manusia atau binatang, melainkan dia akan menerima pahala di atas hal itu."
(Hadis riwayat Imam Ahmad)

[Fire in the hole!!!!pengaruh Counter Strike ar ni...ish3...]

Agrofiest ni diadakan sehingga hari Ahad ni.So,sesiape yg ade keinginan nak gi,bleh la. Semalam, aku dpt la jumpa beberapa kenalan,termasuk la my brother,Hasif and his family. Sempat juga aku test Paintball 10 das.Ok la gak,3 tepat ke sasaran.First time try. :P
Dalam kul 4 pm,kitaorg pun balik umah.

Sampai sini saje,sehingga berupdate lagi.
Wassalam(^_^)

Tuesday, November 25, 2008

....||Auto Show||....

Assalamualaikum...
Ahad ari tuh,family aku ngan 2 family sedare aku berkelah di Teluk Batik,10 minit dr umah aku. :)

Plan asal ialah utk golongan2 muda atau remaja2 cam aku je....
tapi disebabkan bunyinye cam perkelahan utk kuarga,so satu family trus gi xkire tua atau muda malah kanak2 yg blum cukup umur pun ade... :P

Plan asal ialah kami,golongan2 muda ini nk usha Auto Show,iaitu pertandingan makeUp kete.
aku xpasti ade berape kategori,tp berdasarkan pemerhatian aku la,ade mekap body kete,make up speaker n mekap kedua-duanye sekali.

Aku pun xtau nk bg komen pe,aktiviti ade kebaikan dan keburukan gak ar.
Bnde ni anjuran Rakan Muda. So,byk2 la group2 permotoran dan perkeretaan turun pdg mempamerkan hasil seni masing2.

Ni ade beberape picture yg sempat aku snap....

[ Kategori Speaker: Aku pun xtau nk kate cam ne...tp bnda ni la menganggu ketenteraman awam kat Teluk Batik tuh...bising xingat..ni bleh aku dikategorikan sebagai Speaker Boleh Ubah atau Portable Speaker sebab speaker ni bergerak merate-rate~momokak jo Kancil nih...]



[Kategori Make Up Body: Pintu dia xleh tahan ar,leh tolak ke atas. kete Satria je kot... Kalo duit dia makeup tu beli kete yg btul2 leh buat pintu cam tu,kan bagus :P ]

[Kategori Make Up All Part: kalo la body dia emas btul,sekejap je kete tu duk situ...kikis skit bawak balik jadi ar...hehe :P]


[Kancil ni agak menarik perhatian aku,comel gak :)]

So,pas usha2 tu aku balik ar.Pi nye pagi,baliknye ptg.Yg lama nye berendam.SunBurn overdose gak ar.Huhu...Yg pasti,berkelah bersama kuarga tu BEST!!

Sehingga kini,Wassalam(^_^)

Sunday, November 23, 2008

...::Double Tagged::...

Assalamualaikum......
hari ni aku kene 2 tagged sekali....
Double tagged ek....bukan double cheese burger... :P

First tagged,from pincess_irda:

Bukan Tag Biasa


Apa yang kamu lakukan sekitar jam 10.17 semalam?

Makan hidangan jamuan.Kawan ayah aku buat doa selamat nk gi haji.Moga selamat pergi dan balik...amiiin


Selain itu, apa yang kamu lakukan sekarang?

Jawab tagged dak2 ni...............malaz tul la...hehe :P

Adakah kamu akan bangun 7.00 pagi esok?

InsyaAllah,mestila nk bangun.Solat subuh tu kan wajib.

Orang paling kelakar pernah jumpa?

Entah. ramai je org kelakar aku jumpa.Plg kelakar tu subjektif.So,sape2 je la.. :P


Takut untuk membesar?

Ade la skit cuak tu....tp cam xsabar pun ade..hihi

Matapelajaran yang teruk di sekolah?

Sejarah...-->aku ade masalah membaca..asal bace je ngantuk,asal ngantuk aku bace....ish3


Kalau anda minum 14 mug bir, apa yang akan terjadi?

Haram2.Kalo minum dah tentu la dosa besar.

Tidur dengan pintu terbuka atau tertutup?

Tutup.Pastu kunci double lock lagi...hoho...bahaye2 kalo de yg xdijemput masuk.

Bila kali terakhir kamu buat perkara yang kamu rasa salah?

Manusia dan kesalahan bagai ombak dan pantai...uhuh

Apa yang sedang kamu pakai sekarang?

Perlu ke korg tau?aku pakai pakaian.....


What are you listening to right now?

Mak aku tgh memasak kat dapur.nk dinner.So,dgr kuali diketuk.

What’s your favorite number?

6 dan 9....dua2 tu no jersi aku....(Hockey)

How is the weather right now?

Entah..malam ni mane nk nampak awan cam ne.cam ok je


Who was the last person you talked to on the phone?

Sedare aku.tanye dia bila nk sampai teluk batik...nk berkelah sekali.Dia kate lmbt pasal dia bertolak..bukan nye naek kete..btul gak..haih...ngarut2


Merokok?

Tidak sama sekali.bukankah ade fatwa kate haram????


Eye color?

brown kot...xde dark sgt,xde light sgt..sedang2


Bulan kesukaan?

Bulan mengambang....best usha lama2.hehe..yela2...bulan ramadhan ngan syawal.

Apakah movie terbaru yang kamu tonton?

James Bond:Quantum of Solace...2 kali aku tgk..
Satu kat Jusco ngan member2 UTP
Esoknye lak kat Parade with my little brother,Hasif.


Hari kesukaan?

Hari-hari.hari2 ade bnde yg mengebestkan.. :P


Jika kamu boleh cakap sesuatu pada seseorang, apa yang kamu akan cakap?

Assalamualaikum.

Pelukan atau ciuman?

Dua2.Dah peluk, cium terus ar.hoho...gurau je....be positive ek.


Berkawan lagi dengan rakan-rakan di sekolah lama?

Semestinya anda dan Maggi.

Left-handed atau right-handed?

Right-handed.Even kdg2 org panggil aku NASH LETFHANDED....tp tu penyanyi la....


Mahu tidur dengan berapa bantal?

Minimum dua...:P


Tidur dengan seseorang atau bersendirian?

Mane2 pun xkisah.Janji layan......

Apa yang kejutkan kau pagi tadi?

Apa???ke...Siapa???Ketukan pintu dan suara parents aku g kejutkan aku.


Boleh teruskan hidup dengan tidak merokok?

Xde hal la .Dgn rokok la aku rase xleh hidup. Wat sakit peparu aku je sedut korgnye asap...


Pernah kawan baik kamu buat onar di belakang kamu?

Onar tu ape???entah la.....kt belakang aku xde mata.mane nk tau... :P

Memilih untuk memberi nombor telefon?

Sape minta,insyaAllah aku kasi......


Mana lebih suka: McDonald’s atau Burger King?

Layan je dua2 kalo dah singgah.Nasi goreng belacan V1 tetap terbaek ar walaupun asyik dpt lmbt.....

Mahu pergi ke Greece atau Hawaii?

Aku nk gi Makkah dulu walau papepun...


Hari jadi yang menarik tahun ini?

sama je tiap2 tahun takat ni.Cuma terharu Best Fwen aku kasi hadiah first...tq Safwan..tahun depan hadiah pe lak??? :P
Tq gak sape yg kasi hadiah,Syu ngan Yuyue.....


Mereka yang ditag?

Aku xtau nk tag sape...korg rajin korg jawab especially:

-->Hasif
-->Faris @ Fastrack
-->Muiz skater boy :P
-->Anis
-->Nuzul

.........................................................................................................................................

Dah habis tagged pertama....
Skang tagged kedua.....by Cik_Penna

-List these rules on your blog.
-Share 7 facts about yourself on your blog.
-Tell 6 unspectacular quirks of yours.
-Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
-Link the person who tagged you.
-Leave a comment for each blogger.

7even facts 'bout me:
-->Nama aku Muhammad Nasrullah Bin Jaafar.
-->Aku lahir bulan Februari tahun 1989.
-->Aku suka pakai jam tangan.
-->Aku tinggal kat Manjung,Perak
-->Aku belajar kat Universiti Teknologi Petronas, Tronoh, Perak.
-->Aku ade ramai kawan,tapi xramai sahabat dan xde awek lagi... :P
-->Aku suka tido.. :P

6ix unspectacular quirks about me:
-->Sensitif.....
-->Cepat ngantuk terutama kalo tgh boring.
-->Ade masalah membaca. Bila membace je,penyakit aku dtg~penyakit ngantuk.
-->Agak pelupa,pasal byk sgt bnde nk ingat.
-->Suka simpan dalam tp xsimpan lama2. hati2 ar kalo ngan aku..hehe :P
-->Aku xsuka marah.Tapi bila aku marah,korg tau ar nasib korg... :P

7even people to be tagged:
-->Hasif
-->Muiz
-->Fariz @ Fastrack
-->Niena
-->Aku_kertas
-->Abir
-->Azura

Link the person who tagged you:
-->http://cikpenna.blogspot.com

Leave a comment for each blogger:
-->No komen............pepandai ar korg bace dan komen

P/s:
-->Yg mane dak2 sekolah yg aku tagged,korg try ar jawab. Merase jawab tagged.
-->aku kepenatan berkelah,letih2.nk tido..bye2 :)


Sehingga kini tagged,Wassalam(^_^)

Saturday, November 22, 2008

...::Bowing2::....

Ni minggu pertama aku kat umah bercuti semester.....
So..dlm bowing2...aku dgr la balik peribahasa2 yg telah diperdengar oleh salah seorg penerima anugerah Maulidur Rasul........tahun bila aku xingat.....
Pelik tp benar....dia adalah Karam Singh Walia,wartawan TV3.....
~~Jap2.. anugerah Maulidur Rasul ke..anugerah Awal Muharram...aku xpasti... tp adik-beradik tu la..haha:P

Ni antara peribahasa menarik beliau......

1. Ibarat ada nasi,tapi makan keraknya.........

2.Sejernih-jernih air jika melalui paip yg kotor,pasti kotor jua.......

3.Sembunyi2 puyuh,kepala tersorok ekor kelihatan juga........

4.Harapkan pagar,pagar makan padi.Harapkan padi,padi pula xjadi........

5.Kalau kucing tak bergigi,tikus berani lompat tinggi..........

6.Ibarat hendak menangguk ikan,tertangguk akan batang pula........

7.Ibarat jerat halus kelinan sutera........

8.Seperti kodok ditimpa kemarau.........

9.Ibarat Angkat batang,keluar cacing gelang2.........

10.Ibarat yg cicir dipungut,yg hilang dicari,yg rosak diganti.........

11.Ibarat peria menjadi pelam.........

~Karam Singh Walia,melaporkan.....:)

Haaa....ni je kot dulu aku nk kongsi ngan suma.....
Kalo korg rajin,korg pilih la mane satu bg korg paling best...just leave your choice in the coment...

P/s: Kate org,bende pelik jgn tegur kan???huhu :P

Wassalam(^_^)

Friday, November 21, 2008

....::Enjoyable::...

Salam......
Bak kate2 dlm Counter strike...--> "Report in,team!!"
So,ni nk citer skit pe aku buat 2 3 hari pas tamat exam.....

1. Jamuan Chemi Batch Jan07
-->jamuan ni diadakan pada mlm kitaorg tamat paper last.....18 november 2008.
Ade mkn2,maen2 skit dan juga gebang2..hehe...best2!!!thankz guys......:)

2. Futsal Chemi Batch Jan07
--> Aktiviti ni diadakan sehari pas habis exam.Kire esoknye la. Dgn 4 kete termasuk kete aku dan beberapa buah moto,kitaorg ber24 org gi Sport Planet.Maen dalam 2 jam,pastu masing2 mengikut halatuju masing2.Kete aku ngan Syazwan gi Ipoh atau dispecifickan lagi,JUSCO.

[ Selamat tinggal bilik ku........ (^_^) ]
3. Tgk Wayang 007
-->Ni antare aktiviti kategori enjoy pas exam gak la.Aku dan 7 org rakan seChemi yg lain termasuk la rumate aku,usha movie James Bond-Quantum Of Solace.Best gak aksi dia tp plot dia cam xbrape best.Pendapat aku ni sama gak la ngan Hasif,brother aku pas usha movie yg sama utk kali kedua pada keesokannye(20 Nov)......:P....saje teman dia.

4. Kemas2 Barang
-->Ni aktiviti last sekali la before balik umah.Pagi td (20Nov),baru start kemas2 barang.Byk gak ar.....pastu lak,aku kene angkut sendiri masuk kete.Tp xpe,layan je.Dah biase,baru tough skit badan nih...hehe.

Okes...takat ni dulu laporan utk mase nih. Sehingga berupdate lagi.....

P/s:
-->Hasif: Tq belanja tgk wayang...hehe...actually dah tgk,tp Hasif punye pasal,xkisah la,janji layan.....:)


Wassalam(^_^)

Tuesday, November 18, 2008

...:::COD5 Accomplished!!::...

Alhamdulillah......
Sebentar td berakhir lah episod study aku bg semester 2 chemical engineering peringkat ijazah...
Ape yg bleh aku buat skang ialah,TAWAKKAL kepada Allah SWT di atas result exam utk sem nih...
Amiiin.....

Menurut hadith Rasulullah SAW:
"Telah datang kepada Rasulullah SAW seorang lelaki yang hendak meninggalkan unta yang dikendarainya terlepas begitu saja di pintu masjid, tanpa ditambatkan terlebih dulu. Dia bertanya: ‘Ya Rasulullah! Apakah unta itu saya tambatkan lebih dahulu kemudian saya tawakkal, atau saya lepaskan saja dan sesudah itu saya tawakkal? Rasulullah SAW menjawab: ‘Tambatkan lebih dahulu dan kemudian bertawakkallah engkau!”
(Riwayat Tirmidzi)

Kesimpulan: Usaha lah dahulu,kemudian barulah TAWAKKAL.... :)


Today : Jamuan Chemi Batch Jan07--> Pavilion UTP
Tomorrow: Futsal Chemi Batch Jan 07-->Sport Planet
Day after Tomorrow: Kemas2......nak balik umah :) Cuti!!!!-->Ipoh atau Manjung :P

Wassalam(^_^)

Monday, November 17, 2008

...::COD:::.....

Huh!!....
Baru je td habis COD4..........
Ramai tertanye-tanye bila aku letak status gtalk ngan YM aku..COD

Ni nk habaq skit la...COD tu ialah Call OF Duty.....
Asalnye dr nama satu game perang..
Tapi aku adaptasi dm kehidupan aku skang...
Kite ni byk duty sebenarnye kan...
dan sentiase ade Call Of Duty...
Dalam keadaan skang,aku specifickan duty aku ialah Duty Menjawab Soklan final exam... :P

[ Port Study: Ni la port study aku sepanjang sem nih...sem depan dah xduk sini dah...bye2:) ]

Duty la kan....ade 5 paper...so 5 call of duty.....COD5
Baru td COD4 atau tugas aku ke4 atau paper yg ke4 atau gak paper Structured Programming (SP) telah selesai.So,tinggal satu je lagi paper esok...

COD5 -->18 Nov 2008 -->2.30pm-5.30pm-->Main Hall------>The Hardcorest Once Subject for me...:P-->Material Energy Balance (MEB)....
All The Best dak2 Chemi 1st year 2nd Semester suma.....

So bersedia 2 perkara penting utk esok-->1. Study for MEB 2. Kite enjoy!!! :P

Sehingga kini..Wassalam (^_^)

Tuesday, November 11, 2008

...::All The Best!!::....


Assalamualaikum....
Salam sejahtera.....

Disini,aku nk ambil peluang utk ucapkan....

All the Best to all yg nk ::::::

1--Final Exam Semester 2 2009
>terutama dak2 Chemical Engineering Jan 2007...
>xlupe juga suma warga UTP.....

2--SPM 2009
>especially buat Chaer@Bone (Striker Hoki SERATAS 2007-2008),all the best!
>Ex-jiran aku,Mamat (Dak Johor),All the best!
>jua pada adik2 kat SERATAS tu ek....wat leklok..:)
>jua pada suma la yg amik SPM tahun ni.....

Minta ampun maaf,halal makan minum ek...utang2 ke....:P

P/s:
18 Nov-Jamuan dak2 Chemi JAN07.....
19 Nov- Futsal dak2 Chemi Jan07.....

20 Nov- Jamuan The Titans.......

InsyaAllah...... :)



Sehingga kini,Wassalam(^_^)