Friday, December 26, 2008

....::Dato' Sagor::...

[ Dato' Sagor atau nama sebenarnya ialah Ngah Kamdin]

Salam.....
Aku ngah wat kajian tentang keturunan pahlawan Melayu ni,Dato' Sagor yg pernah berjuang menegakkan hak orang Melayu di Perak dimana beliau terlibat dgn pembunuhan JWW Birch,Residen pertama Perak. Akibatnya,beliau bersama 2 org lagi iaitu Dato' Maharaja Lela dan Pandak Endut telah dihukum hukuman gantung sampai mati.Begitu la nasib pejuang Tanah Melayu suatu ketika dahulu.

Utk maklumat lebih lanjut,sila klik link dibawah.

Info Berita Harian,Sejarah yg dilupakan

Info Laman Web Keturunan Dato' Sagor


Mengikut kajian aku,berkemungkinan aku adalah keturunan Dato' Sagor ni.tapi ni masih dlm kajian.Bila dah sah atau confirm nanti,aku akan post cam ne salasilah keturunan Dato' Sagor bersangkutan ngan aku.Ok.

Just mencari salasilah keturunan.

P/s:Nk gi memancing lagi pagi nanti.Baru pas beli pancing baru.semangat2.hehe (^_^)

Wassalam (^_^)

21 comments:

katkut said...

hehe..rajin wt research..bgus2.ak dh brjaye mmberi mkn pd rimau ko 2...haha

Az-Zair said...

Nash, cadangan supaya saudara masuk ke Geni.com dan buat salasilah keluarga. Saya ada buat untuk keturunan saya disana. Saya juga mencari moyang dari Pulau Tiga, Kampung Gajah yang juga dikatakan berkait dalam sejarah Pasir Salak.

Nash said...

Owh....
Thankz Az-Zair (^_^)

bLackRoze said...

salam...
sy cicit mad saman..yg kmi tahu mad saman pindah ke pulau pinang..awak keturunan dri sebelah mn..? kalo boley sy nk tahu byk tntg keturunan ni...

azwan said...

salam nas..sy azwan ank kpada cicit datuk sagor(ngah Kamdin) ..bermula dngan anaknya mat nasit(moyang saya),che nah(nenek saya) dan fatimah(ibu saya)..sy syorkn awk boleh membuat research d kompleks sejarah pasir salak,atau dulu dikenali dgn nama "rumah kutai"..di sna awk akn mnjumpai stu susur galur keturunun ORANG BESAR DELAPAN NEGERI PERAK ini..dn bolehla awk memastikan ape yg sy kata ini bnar..jika awk juga trbukti bnar sbgai keturunan Datok sagor,di dlm susur galur i2,maka kita adalh saudara..satu darah..

Asyraf Abdul Rahim said...

salam. keluarga saya pun ada pertalian darah dengan Dato' Sagor. kami dari keturunan anaknya Mat Dagang kalau tak silap.

balik kampung raya nanti saya nak interview nenek saya pasal keturunan kita ni. InsyaAllah.

CHE SHARIFUDDIN said...

Saya keturunan Dato Sagor (yang asal, bukan gundik). Abang saya nak dinamakan Sagor oleh nenek saya melalui mimpi yang dia dapat, sampai masuk surat khabor (tahun 60an) cerita ni. Tapi ibubapa tak setuju sebab masa tu British tak suka keturunan Dato Sagor Dagor ni, maklumlah nanti susah dapat khoje gomen.

sanora said...

cari la byk-2 mana tau dapat jumpa blk.datuk suami sy pun keturunan datuk sagor rumah kayu depan sungai tu pun ada lg dalam mazium pasir salak.rumah atuknye pun x jauh dari ctu.kalu ikut ceta kak ipar sy dulu diaorg niaga dalam mizium tu ada kedai tp skarang dah tutup tp brg dalah tu masih ada lagi...

intan rafini razali said...
This comment has been removed by the author.
miSS yaTee said...

ape yg best sgt kalau keturunan dato sagor ? kalu keturunan abu bakar as siddiq ok la jgk. btw, mak sy safiah keturunan dato sagor, name nye tertera kt umah kutai tu. tp sy x fhm kalu keturunan ni ade ape. .xde ape2 yg istimewa pun kan ?

afni sne said...

salam dgr kata saya pun ada keturunan dato sagor... duk tgh susun cri jgk

afni sne said...

mak saya ckap tok sya nordin tu cicit Dato sagor

Panji Panji Islam said...

Dgr ceritanya Dato Maharaja Lela yang merancang pembunuhan tersebut tapi Dato Sagor la yang menetak kepala JWW Birch masa tengah mandi kat Sungai Perak , So moyang punya moyang kau nie la yang dikatakan Pembela Melayu a.k.a Mempertahankan Hak Orang2 Melayu masa tuh .. Sedih betul la kau nie , belajar tinggi tapi bengong .. Kau pergi sekolah belajar apa ? , sejarah bangsa sendiri xnak tau , sejarah bangsa lain rajin pulak .. Memalukan betul la kau nie

Nasrullah Jaafar said...

Ape masalah ko Panji Panji Islam...nama bukan maen..akhlak.. Astaghfirullah. Berhati-hatilah dlm berkata2. Buruk benor bunyiknye...

antiq sufi said...

Azwan dan saudara2 ku sekelian marilah kita bersilaturahim sesama kita untuk perpaduaan sesama islam.saya ingin berkenalan dengan azwan kerana mencari salasilah Datok Sagor yang berputus yang berkait dengan cucu Andak Munah iaitu Kak Hin binti Mat Wazir mungkin berkait dengan anda atau sahabat sahabat yang lain marilah kita menghargai keturunan dan jasa jasa mereka kerana tanpa mereka kita tidak akan zahir ke dunia ini al-fatihah... jika ada info sms ke 0195064949 atau email dr.alhikmah@yahoo.com terima kasih

mp, said...

saya ada info tentang keterunan datok maharaja lela dan raja abdullah

Unknown said...

Asalam... Nk tny admin... Blh x senaraikan nama anak-anak tok sagor yg sebenar... Ada x yg nama Bakar... Sbb tok saya bgth dia adalah cucu kepada tok sagor...

Syakila 5856 said...

Asalam... Nk tny admin... Blh x senaraikan nama anak-anak tok sagor yg sebenar... Ada x yg nama Bakar... Sbb tok saya bgth dia adalah cucu kepada tok sagor...

Norasmida Ishak said...

Assalamualaikum...sya ade kerja kursus yg prlu dibuat tntg datuk sagor...mslh sya skrg ni sya nk interview siapa ya...ade x knln2 yg btul2 mngenali dato sagor

Norasmida Ishak said...

Assalamualaikum...sya ade kerja kursus yg prlu dibuat tntg datuk sagor...mslh sya skrg ni sya nk interview siapa ya...ade x knln2 yg btul2 mngenali dato sagor

Norasmida Ishak said...

Assalamualaikum...sya ade kerja kursus yg prlu dibuat tntg datuk sagor...mslh sya skrg ni sya nk interview siapa ya...ade x knln2 yg btul2 mngenali dato sagor