Sunday, May 29, 2011

|| Inner Peace ||


28. (Yaitu) Orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram. 

[13. Ar'd: 28]

Salam. Baru2 ni kan pi tgk Kungfu Panda 2 kat Ipoh. Citer ni jenis U iaitu umum,sesuai utk semua lapisan masyarakat. Drpd citer,the main value yg disampaikan adalah Inner Peace, ketenangan dalaman atau ketengan hati. Tuk guru kepada Po (watak utama) yg perkenalkan bnde ni. So,akhirnya Po berjaya kalahkan musuh utama dgn adanya Inner peace dlm diri dia di saat2 genting. Puluru meriam pun dia leh wat maen2 (kartun je pun.haha).

Namun,value ni bagus gak utk kita amik pengajaran. Sebab mmg dah disebut dlm Al-Quran seperti di atas. Hati yg tenang dpt mengawal keadaan,dpt mengawal rasa marah,dpt memafkan org lain. Begitu besarnya efek bila hati kita tenang. Dengan mengingati Allah swt, hati akan menjadi tenteram.

Baru2 ni jugak,jumaat hari tu, khutbah jumaat di Masjid An-Nur UTP membincangkan tajuk "Az-Zikra" iaitu peringatan. Di dalam Al-Quran ade menyebut kalimah "Zikru" dgn membawa pelbagai maksud. Antaranya ialah

1- Harta
2- orang yg berilmu
3- Solat
4- Mengingati Allah swt
5- Peringatan @ Nasihat

So,yg nk disampaikan disini,sama2 lah kita berusaha mendapatkan ketenteraman jiwa dlm menghadapi kehidupan seharian. InsyaAllah.

v5 cafe- Man U vs Barca

Malam td terbgn kul 2.45 am. Betul2 timing nk start game Man U vs Barcelona utk merebut kejuaraan Champions League. Mula2 malaz nk turun. Ikutkan hati nk sambung tido je. tetibe terdgr sorakan yg kuat dr cafe v5. Ape lg,turun je la bersama Neem. terjebak la plak kan. Mmg Barca imba sgt rasenye. Cara dorg maen dan stamina dorg mmg awesome. Mmg layak ar dorg menang walaupun aku sokong Man u sebenarnya. Namun,kalo dah pihak lawan layak menang, mmg aku xkisah. 

P/s : Jom wat proposal FYP. Esok kene antar la. udah2, on mood study!

α
Wassalam
(^_^)

2 comments:

Hazwan Arif said...

eh, kene antar proposal ke?

Yana Shahren said...

Jyeah! terbaik lah team yg menang tuh even xtgk ahaha. Abg Nas goodluck to you mybrother (^_^) You can do it well! Chaiyok