Tuesday, February 14, 2012

|| The Weekend and Officially Graduated ||

Salam.
Weekend yg best.
Alhamdulillah. Byk aktiviti dan perkara berlaku weekend nih.


Bermula hari Jumaat, ptg tu antar parents ke stesen ketapi di Bt Gajah utk ke Bangi dgn menaiki ETS. Tren dorg pukul 8pm.After that, dinner sat ngan abg wan n family. Miqdam makin membesar. Fizikal dan mental Dah pndai kuar masuk kete sendiri. Siap pakai tali pinggang kaledar lagi. Sape naek ngan dia,kalo xpakai tali pinggang kaledar,mmg terasa ar. Dak kecik pun pandai. Hehe.


Pas makan, terus gi UTP. Baru teringat mlm tu ade program kat UTP bertajuk Baju Melayu Bertemu baju Kurung. Cam best je pegi kan. Buat persediaan la org kate. Dah habis blaja,bleh la start pikir2kan. Hehe.Keje pun tak lagi nk menggatal kan. =p 
Menarik isu yg dikupaskan. Mostly berkaitan batas2 pergaulan antara Lelaki dan Perempuan mengikut syariat Islam.


Antara isi panduan bergaul antara Lelaki dan Perempuan adalah :


1- Gunakan bahasa2 yg baek.
2- Elakkan di tempat yg berhimpit2.
3- Menundukkan pandangan.
4- Elakkan berdua-duaan. Xkira tempat dan waktu.
5- Hindari tempat2 syubhat (meragukan).
6- Serius. Jgn mengadey-ngadey (Gedik).
7- Jaga pergerakan fizikal.


Kehadiran yg menakjubkan. Full house. Alhamdulillah.

Tu la sedikit sebyk panduan yg perlu kita amalkan. Islam itu mudah. Islam adalah fitrah. Namun, fitrah tu mestilah berpandukan panduan yg Allah swt dah gariskan dlm Al-Quran dan Sunnah.  Barulah kehidupan kita diberkati Allah swt. InsyaAllah. Semoga pembaca dpt ambil pengajaran dan manfaat dari point2 diatas. 


Malam tu, lepak umah Abg Khaibad. Terima kasih buat beliau. Awok dah xde bilik skang. I'm now ex-student UTP. No more matrix card utk ditunjuk di pintu masuk UTP. Tapi mase nk masuk tu, ckp je nk gi program tu, pakgad tu bg masuk. Terima kasih Pakcik Daud. Terasa btol yg aku ni dah grad. Xde ke privilege utk ex-student ek?hurm


Sabtu, pagi tu bfast di RTM. Lama gak lepak kat situ. Dlm 2 jam gak la. Nampaknya RTM xsemeriah dulu. Setelah pioneer lajnah RTM meninggalkan UTP, barisan pelapis tidak begitu aktif seperti barisan pioneer. Semoga naqib yg baru dpt amik beberapa tindakan utk menghidupkan balik Lajnah RTM ni. Lunch di Taman Maju. Pastu balik Manjung kejap. Ade sedikit urusan yg xdpt dielakkan.


Kene pakai Tshirt UTP utk masuk UTP skang. Baru nmpak skit gaya student. =p

Malam tu lepak UTP semula. Ade 2 game bola sepak yg menjadi pilihan utama. Manchester United vs Liverpool dan Kelantan vs Terengganu. Dan aku memilih utk melepak bersama HazwanArif utk menonton Kelantan dan Terengganu. Secara kebetulan, mlm tu kedua2 perlawanan adalah Merah vs Putih. Menarik. Keputusan juga sama! Merah menang dgn 2 goal berbalas 1. Man U (Kelantan) 2-1 Liverpool (Terengganu). Pas tgk bola, lepak UTP n sempat gak maen futsal ngan adik2. Lama sgt xmaen. Terasa sengal2 otot semasa n selepas main. Nmpak sgt dah senior nye. Camnepun, skor tetap skor. Alhamdulillah.


Esoknya, Ahad. Bfast ngan HazwanArif n Hazeet. Hazeet ni budak foundy yg sama2 maen futsal ngan aku. Hebat gak dak ni. Bleh kata perintis aku la kat UTP ni. Haha. Bajet je. Dia lagi hebat kot. Pagi tu lepak tasik sampai dah xleh nk tgk matahari,baru kitaorg gi bfast. RTM jugak. Tgh hari plak, gi kenduri kahwin Abg Hanafi, brother yg aku kenal sejak foundation di cafe usm lama (skang dipanggil Student Central kalo xsalah). Alhamdulillah. Mereka selamat dijabkabulkan. BarakAllah! (^_^)


Barakallahulakuma Wabaroka 'Alaikuma (^_^)

Pas kenduri, ziarah kejap Tok Ngah rumate aku, Safwan. Byk jasa dorg pada aku. Antaranya jaga barang mase cuti semester. InsyaAllah, silaturrahim ni akan berkekalan sehingga akhir hayat. Pastu pi stesen ketapi Bt Gajah. Ayah dan Mak aku sampai situ dr KL dalam kul 3. Pastu gi lunch nasi ayam kat Foodcourt Taman Maju. Sedap la plak. Murah pun murah. Alhamdulillah.


Isnin. Hari yg dinanti2. Result final sem aku diumumkan. Umum utk aku sorg je la kan. Alhamdulillah. Result so so la. Xtinggi dan xrendah. Yg pasti menurun. Bersyukur je la. Yang penting aku dah grad officially. (^_^)

 Something that will be remembered  (^_^)

Wassalam
(^_^)



5 comments:

Hazwan Arif said...

barisan pelapis x begitu aktif..peerghh, ayat tak boleh blah wahaha

lipanboy zinix said...

brader usm tuh name hanafi ke?bukan awi ke?da kawen da brader tuh..peh..lame xnmpk die seh

Nasrullah Jaafar said...

Beliau : Ayat kene power..hehe
Pojie: Yup. hanafi. tapi org kg panggil awie. Alhamdulillah. Dia xkeje situ dah. Niaga sndiri xsalah (^_^)

Tg.A said...

tu brother yg usha nuzul masa foundy dlu ke? hahaha. teringat zaman2 foundy

Nasrullah Jaafar said...

Yup...
yang mak dia panggil Nuzul menantu tu...haha =p