Wednesday, September 23, 2009

:: AidilFitri 1430H ::

|| Selamat Hari Raya AidilFitri 1430 H||

Salam AidilFitri...
dah raya ke-4....
alhamdulillah,baru sat td...sampai gak ke umah setelah 4 hari beray kat kg.
puas la jugak.

Raya pertama,aku solat kat masjid kat tempat aku je.xbalik kg pun.
then,pas solat raya aidilfitri,lepak2 kat umah sat.layan tetamu yg hadir.ade gak la budak2 yg tetibe muncul dihari raya dtg bertndang.tah sape2 tah,kenal pun tidak,dtg beraya.tau sgt la nk kutip duit raya.tapi xpe,layan je.xbaek halau tetamu kan.hehe


|| Pemandangan petang di kg aku. Subhanallah||

Petang tu,pas solat zohor,baru la siap2 balik kg.Ringkasnye,mula2 gi umah mak mertua abg aku. Abg aku yg baru dpt anak pertama tu beraya kat sana.So,kitaorg pun gi sana gak.Pastu,trus ke kg Selama.Then,pas beraya kat umah sedara2 belah Mak aku,balik ke Manjung sat.Pas isyak,trus bergerak ke kg belah ayah aku,Teluk Intan.Kire hari raya ke-2 baru la beraya kat kg Teluk Intan.So,beraye kat sana sampai la hari ni.Best.

Kat kg belah ayah aku,meriah nye lebih skit la.sebab ramai2 gi beraya ke umah sedare mara.
Antara aktiviti kat sana adalah......

1- Rombongan ke umah sedara mara.
2- Maen bunga api dan mercun.Perang saudara kejap kat kg. :P. tahun ni xmaen meriam.Xsempat nk setup.malaz pun ade sebab tetibe rase cam dah besau nk maen bnde2 tu.Tunggu ar generasi seterusnye lak sambung tradisi nih.
3- BBQ. Ni bbq ayam ngan daging lembu. Best ooo.wat makan tgh hari.Ramai2 makan,mmg layan habis.
4- Memancing.Xsangka sempat gak memancing.Tgk air layan je.ikan lak duk lompat2. Ngail ikan la kejap sementara bbq tu.Dpat la beberapa ekor ikan puyu.Goreng trus pas ngail.Rangup.

|| Ngail ikan puyu.Ni sepupu2 aku,geng perang saudara :P ||

|| BBQ : Bakar ape tu yob??? ||

Ni je kot antara aktiviti yg menarik bg aku yg aku nk share.ade je lg,cuma biarla bnde tu jadi kenangan utk aku sorg dan kuarga aku.hehe.

So,cam ne lak raya korg???hope u all enjoy all the days (^_^)

|| Picture of Raya 1430 H : 1st time raya berkain pelekat (^_^) ||

Wassalam (^_^)


8 comments:

beliamuda said...

huhu.. baju raya sama je sume eh.. nasib baik kain pelikat lain2.. :P

IrshadBanuri said...

kalo pkai kain pelikat sama lg smart...
huhu....

Nash said...

yup...
samo je....
biase2 je sama...satu family...
kain xsama....kalo sama...hmmm..bleh la..smart la.tapi sogan la gak..haha (^_^)

along rufaidah said...

hehe..mmg pakai kain ek?
ke time tangkap gmbr tu je?

agak bagus la buat baju same cmtu...
ktorg kaler je same...tp bkn kain yg same la...takleh buat same...nnt rugi (sbb mama, along n adik perempuan ke-3 mcm ala2 same saiz..nnt ada 3 baju yg sama)...lg satu lain org lain taste kan..ssh nnt nk beli sejenis

last2nya warna pun tak berapa masuk..mcm thn ni..patutnya maroon...tibe2 ada la 2-3 org sesat jd warna ala2 merah pulak (hehe..alongnya yg beli baju raya last minit)

Abir Abhar said...

selamat beraya nash!

Hazwan Arif said...

guane pakai kain pelikat blake??
haha

Nash said...

hehe...
1st time pun wat seghupe ni..
sebelum ni xpenah pun...
sajo tahun ni wat kelainan...
lagipun tahun ni start dah raya xfull...
dah ade kene beraya kat umah mertua...
hehe (^_^)

terry bogart said...

cool tu.. family aku pernah gak nak buat.. tapi abg aku belot saat2 akhir sebab dia jumpa baju melayu warna putih dia!! ha3