Monday, October 10, 2011

|| Adventure of Gua Tempurung ||

Salam.
Alhamdulillah. Hari ni berjaya menamatkan satu lagi aktiviti sebagai seorg pelajar tahun akhir di UTP. Bgn2 je pg td terus dak2 ni ajak pi Gua Tempurung. Duk pikir punye pikir, maka keputusannya adalah join the group.
Seramai 13 org warga batch Jan07, penghuni asrama v5e telah menaiki 3 buah kereta Saga menuju Gua Tempurung pada pukul 9.30 pagi. Setibanya disana,terus beli tiket dan masuk ke dlm gua. Kitaorg amik pakej plg lama iaitu Tour 4 dgn harga Rm22 sorg.. Estimated time adalah 3 jam stgh.

Camnepun, as usual, lets the pictures tell the story. This post has a lots of pictures. Lets see them.



Sampai2 je,terus amik gmbr dulu. Bersih2 je lagi

Dah masuk,terus snap2 gmbr. Ni baru peringkat permulaan. Stage 1. panjat2 tangga je


Ni view Stage 1. Tangga tinggi tak hingat. Dalam ni cantik. Subhanallah.

Ni start stage 2. Meredah air sungai. Tapi xde merangkak2 lagi. Beratur nk menggelongsor curam.


Dah masuk stage 2. lalu anak sungai. Time ni dah mmg gelap gelita la kawasan tu. Harapkan torchlight je.


Sampai tempat rehat. Tp bru 1/3 je kot perjalanan. Muka dah letih masing2.


Tempat rehat.Keluar amik udara luar kejap. Topup bekalan oksigen.


Start Stage 3. Panjat batu2 yg licin dan diserikan lagi dgn taik2 kelawar.


Dalam tu agak berdebu. Tapi xnmpak la sebab gelap. Bila dah amik gmbr,baru tau.


Masuk Stage 4. Merangkak dlm air. Mind ur Head!


Seronoknye dorg main air.


Habis Stage 4. Bergmbr sat.


Mula Stage 5. Stage terakhir utk tour ni. Menggelongsor curam yg plg angker. Sudut dia agak menggerunkan. Adventure2.


Dah menggelonsor, turun plak ke bawah melalui lubang. Nk turun sorg2 sebab lubang tu muat sorg je.


Dlm stage last ni, plg byk merangkak dan meniarap dlm air. Kepala kene jaga. Stalactite kat atas tu menunggu je nak usap kepala.


Sonoknye Amad ni.


Muka seronok campur letih serta struggle nk lalu bawah tu.


Ni siap berdansa lagi dlm air tu.


Selesai merangkak2 dlm air. Dah mendekati penghujung journey. Amik gmbr skit.


Yeay. Akhirnya dpt jugak Phtographer masuk gmbr. hehe


Tamat perjalanan. Suma landing keletihan. Cuci2 baju n kasut skit. Air dia keruh sebab org lalu kat atas tu. Sampai bawah tu air keruh dah. Kat atas, air tu jernih la jugak.


Selesai. Mission Accomplished. 

Wassalam
(^_^)






4 comments:

Hazwan Arif said...

stage 5 tu yg paling best..aku dh smpai dulu =D

Nasrullah Jaafar said...

Yeah..tahu xpe..mmg best (^_^)

penaberkala said...

torbaikkkk
tengok gambar dah rasa best
klu pi, lagi la,haha

Kaklong @ Izan said...

Camne ngan kamera ms masuk tempat2 mencabar tu....Hihi...tu je yg kaklong terfikir bila tgk all the pic...