Friday, June 26, 2009

:: I've Survived!! OBS Best!! ::

Salam....

Seminggu tertutup kejap dr dunia luar. OBS di OBML.
Alhamdulillah.Aku dah pulang ke rumah dgn selamat setelah tamat dgn jayanya program OBS yg dijadualkan oleh PETRONAS kepada aku. I've Survived!!!.......

so..meh bace diari aku skit utk 7 hari di OBS nih...bace la kalo sudi... (^_^)

20 Jun 2009,Hari 1
-kul 10.30 pagi gerak dr kg kat Teluk Intan.Ade kenduri kahwin sepupu aku.tapi xsempat merase nasi minyak dia.Adeyh..melepas.
-kul 11.30 sampai UTP.Then,12.20 tgh hari gerak dr UTP.aku rase hampir suma dak2 dlm bas tu tido dlm perjalanan yg xde la jauh mane.Sejam je kot.tapi aku pun tido. :P
-1.30 ptg sampai OBML.
-pas lunch...bagi2 watch dan aku masuk watch Ulu Sepat atau dikenali sebagai U.S bersama 13 org dak UTP yg lain.
- Pas kumpul dlm satu watch...kitaorg kene serahkan dompet,wang,gmbar passport dan juga henset kat instruktor kitaorg.waaaa...dah mula terpikir cam ne idup tanpa enset seminggu.
-pastu kami diberi tempat penginapan.Alhamdulillah,boyz watch aku dan watch Jerai kene duk kat Camah,rumah kedua tertinggi at citu tapi plg byk anak tangga!! 228!! Tahniah ek kat korg termasuk aku.haha.hari2 ade XPDC panjat bukit beramai2 ke Camah. (letih giler naek turun)
-Pastu..rehat2 dan lepak je sampai mlm,tido.


|| Camah di tangga teratas. Latihan kaki setiap hari ||

21 Jun 2009,Hari 2
-5.30 pagi dah bgn.siap2 mandi dan solat subuh.
-6.30 dah kumpul utk nyanyi lagi Negaraku kat depan Gym Hall.
-pagi tu blaja2 skit pasal ikatan,camping,berkayak dan beberapa ilmu lain lagi.
-ptg lak trus XPDC 1..iaitu berkayak ke Pantai Syawal. Asalnye nk ke Teluk Sekadeh,tapi angin kuat sgt ptg tu...xde rezki ke sana.tapi xpe sebab berpeluang lalu bawah jambatan 2 gelung kat Tambak Marina tu..
-pas 2 jam lebih berkayak,sampai la ke pantai tu. Alhamdulillah,aku bersama partner kayak aku,Ida yg mmg mantap berjaya jadi org 1st landing kat pantai tu utk XPDC tu la.
-pas siap2 pasang khemah dan berkemas,kitaorg masak dan makan mlm. Then mandi.
-mlm tu lepak2 jap..then tido tanpa gangguan nyamuk pun.Xde la seperti yg digembar gembur kan dr dak2 lain.huhu.xtau la sebab pe.

22 jun 2009, Hari 3
-7.30 gerak ke OBML balik.
-mula2 menyusur masuk ke Sg.Segari tu sampai ke jeti Damai Laut,kemudian patah balik utk ke OBML.
-dlm perjalanan keluar dr sungai tu..ade la beberapa citer best.Pertama kitaorg terlalu kat beting pasir kat tgh2 sungai tu.Byk giler kayak sangkut termasuk la kayak aku yg berfungsi sebagai Left Flanker utk XPDC pulang ke OBML tu.Tapi alhamdulillah..xde pape yg buruk berlaku.Kedua,mase nk cross sungai tu utk ke menghala ke OBML,ade kapal dagang yg amat besar nk lalu.nasib baek smpt patah balik.Kalo tak sekor2 jadi harta karun kat muara sungai tu. :P
-kul 12 tgh hari selamat sampai ke OBML.
-ptg tu lepak2 sampai la malam.Tido

|| Kat tangga utk naik ke hostel. sayup di blkg sana,ade Tahan,tapi jauh lagi di blkg sana,terletak Camah. ||

23 Jun 2009,Hari 4
-bgn cam biase.kumpul cam biase.
-pagi tu kitaorg blaja Whaler lak.Byk giler nk kene blaja.yg layan nye mase belaja atas whaler. Dah la whaler kitaorg terapung2 ke tgh laut skit mase blaja tu.So,terhuyung hayang ar.Rase nye suma mabuk last2 tu.haha.Tapi kire ok la...merase la kejap mabuk laut tu cam ne.
-ptg lak,kitaorg berlatih whaler.mmg best.pastu ade latihan rescue org terjatuh laut lak.best2.terjun reramai ke tgh2 laut. :D. tapi ade sorg dak US betul2 hanyut.sebab mmg dia xreti berenang.nasib baek sempat diselamatkan.
- Pas habis training,rehat2 sampai mlm.
-mlm tu wat persiapan utk XPDC 2 lak.pastu tido.

|| Hamzah,aku dan Adri berlatarkan whaler ||

24 Jun 2009, Hari 5
-bgn cam biase gak.
-kul 7 kumpul.pastu trus siap2 nk berlayar.
-8 pagi gerak.aku ditugaskna utk jadi Anchor Man bersama Abe dan Wani.XPDC 2 kali ni menuju ke tmpt yg sama iaitu Pantai Syawal tapi laluan yg berbeza iaitu mengelilingi Pulau Pangkor.
-Whaler U.S yg ditaja oleh Gemilang HSBC bergerak last pagi tu.Namun,kitaorg tenang dan cool je.Namun,selepas menikmati pemandangan Teluk Sekadeh sebentar,semangat kami dibakar oleh Abg Fadzli yg mengatakan kami telah jauh ketinggalan.Serta merta kami bersemangat utk mengayuh whaler kami dgn kuase kuda 8 boyz US.
-Alhamdulillah. Selepas menggunakan kesemua kuasa kuda yg ada,kami berjaya memintas ketiga-tiga whaler yg ketika tadi jauh meninggalkan kami ketika melalui Pulau giam
-Selepas melepasi Pulau Giam,angin bertiup kencang.So,barulah kami dapat mengaplikasikan skill2 berlayar kami yg telah dipelajari.Tanpa disedari,rupe2nye whaler US telah jauh meninggkan Whaler yg lain ke blkg.
-Alhamdulillah,tepat jam 12.55 tgh hari,kami tiba ke Pantai Syawal dgn selamat.Selepas Anchor Man melabuhkan sauh,kami pun mendarat.
-Lepas siap2 camping dan mkn2,kami pun melabuhkan diri diatas Tent Sheet sambil berkaraoke bersama.
-malam plak,kami berbual2 bersama abg Fadzli yg hangat menceritakan pengalaman beliau selama menjadi Instruktor di OBML iaitu selama 7 tahun. Best citer2 beliau.
Citer seram dan lawak2.Best2 suma. Tq abg Fadzli atas kisah2 yg menarik mlm tu.byk sgt pengajaran dr setiap citer beliau.
-pastu suma cam xde tenaga dah.Kul 10 tido tanpa ade Sentry pun.haha.layan je.

|| Ni position gmbr dr internet.Tapi skang dah ade muka aku.hehe ||

25 Jun 2009, Hari 6
-bgn pagi dan gosok2 gigi serta solat.
-siap2 nk balik OBML.
-kul 7.30 am angkut brg2 suma ke dalam Whaler.
-seperti biase,kitaorg gerak lmbt lagi.Gerak last.
-mulanya Whaler first (Watch Jerai) leading dan jauh meningglkan whaler yg lain.Tapi dgn skill "maintain" yg ade pada U.S,kitaorg brjaya memintas whaler diorg dan berjaya menjadi Whaler pertama jua mendarat di OBML utk XPDC tu.Alhamdulillah. Kul 9.20 am sampai OBML.
-Pas kemas2 suma,rehat2 jap.then lunch.
-ptg tu ade Store Check. pastu ade sharing session.kitaorg dpt gmbr ptg tu.best2
-mlm lak BBQ.setiap watch ade persembahan.Masing2 ade bakat.Tahniah pada suma Watch. Mr Bunny mmg mantap!!hehe
-pastu,tido

|| All Boyz of U.S. Girlz xsempat amik suma sekali. Nanti la aku upload. yg pasti,korg suma mmg best ar. Chayalah U.S!!! Ganbatte!! ||

26 Jun 2009,Hari 7
-hari yg ditunggu2 telah tiba.Kul 7 pagi tu,kitaorg diberi balik brg2 peribadi kitaorg.Dompet,duit,IC serta enset dapat semula setelah seminggu idup tanpa diorg.Huh...plik gak mula2 rase,tapi lama2 biase je.
-pas dapat enset,ade la snap skit2 gmbr OBML ngan enset nokia 6300 2 MegaPixels nih.jadi la.xde kamera power katakan.
-pas majlis bg sijil,kitaorg amik2 gmbr skit.
-then.abg aku sampai dan angkut aku balik ke rumah (10 minit je dr OBML :P)

So...tammat sudah OBS aku.kesimpulannya,best sesgt programme nih.xde la rase nk gi lagi,tapi mmg sgt best aktiviti2 yg ade. Experience of a Lifetime.

[ To Serve, To Strive And Not To Yield ]


Now, I'm X-Bounder. yeah!!!Tahniah Nas!!

P/s : Ni gmbr dr nokia 6300 2 Megapixels.So,xbape clear.Nantikan gambar2 dr kamera yg sebenar2 benarnya dr Ida , ahli Ulu Sepat U.S selaku partnet kayak aku.Sabor ek (^_^)

Sehingga kini,

Wassalam (^_^)

4 comments:

akemaLL said...

slm.. hehe, thnx to nash sbb bg very much insight pasal obs nih.. ahad nie baru aku grak p sane.. =p camne ko amek gamba2 lak nih? kate xley bwk brg2 elektronik? ke hempon je, kamera ley bwk...

Nash said...

hehe....
sama2 akmal..
harap2 bleh bg semangat kat ko utk gi OBS ni...
siyes aku ckp..xnyesal ko gi...
sgt2 best..enjoy!!

kamera leh bawak,tapi tanggungjawab sendiri ar...diorg pun paham..jgn risau ar..
bnde2 yg dia kutip aku dah bg tau kat post ni...bace leklok...
haa...diorg kutip gak bahan2 bacaan cam majalah2 atau komik dan juga brg makanan.tu je...

so..enjoy lek lok ek!!!
having fun there (^_^)

Abir Abhar said...

wah2..
x sabar rasenya!!!
thanks nash!!!

ikanriang said...

wuu. nak bace blog ko. tapi tak dpt sbb skrin osak. bnde2 dgn background putih je aku leh nmpk. yg lain, takleh. wuu. nmpknye kene tggu skrin ni osak baru leh bc blog ko. wuuu